spinner

Peter Finger

vr 28 nov 2008

Peter Finger – Bottleneck Guitar Solos arranged for guitar by Peter Finger. Kicking Mule

Deze in 1973 uitgebrachte LP is gestoken in een prachtig vormgegeven hoes. De hoes ademt folklore uit en zelf voor de jaren zeventig al pure nostalgie. De traditionele instrumentale gitaarmuziek op deze plaat mag dan Amerikaanse klinken, de heer Fingers is een rasechte Duitser geboren in Weimar in 1954. Zijn vader was een dirigent en op 6 jarige leeftijd begon Peter Fingers (echte naam is mij onbekend) met zijn eerste muzikale avonturen op de viool. Na een tijdje nog de piano aangeraakt te hebben was het vanaf zijn 13de levensjaar de gitaar die zijn leven begon te beheersen.
Op de LP die je in deze OpgeHoesd uitzending hoort, verkent Peter Fingers het Bottleneck gitaarspel waarop hij o.a een vrije interpretaties vertolkt van een grootheid als Reverend Gary Davies. Verder horen we veel Delta Blues invloeden terug, denk daarbij aan mannen als Charley Patton, Son House, Tampa Red en Robert Johnson. Echter, hij aapt zeker niet na, het zijn eerder inspiraties van waaruit Peter Fingers verder vertrekt op zijn ontdekkingsreis in de wereld van de bottleneck gitaartraditie. Op de achterkant van de hoes zien we nog een fraaie foto van de man met een wel erg bijzondere zelfgemaakte gitaar.
Aanvullend horen we wat hedendaagse gitaarklanken van niemand minder dan Sir Richard Bishop (gitarist van de inmiddels, na het overlijden van Charles Gocher, opgeheven rariteitenkabinet Sun City Girls). Van de op Locust Records in 2004 uitgebrachte cd Improvika, in hun Wooden Guitar cd serie, hoor je achtereen volgend de volgende nummers; Provenance Unknown, Rudra’s Feast, Cryptonymus en Tripurasundari. Veel luisterplezier toegewenst… (pieter bos)