spinner

Pianodromen van Alvin Curran

wo 14 aug 2019
Thema: Hedendaags

Maandag 19 en woensdag 28 augustus ruim aandacht voor de pianowerken van Alvin Curran.

Achter zijn piano droomt de Amerikaanse componist Alvin Curran (1938) de mooiste dromen. Achtbaanmuziek vol verstilling of wilde fantasieën, intense meditaties of maffe improvisaties. Aan ismen heeft Curran een broertje dood, maar de goede verstaander herkent zweempjes minimalisme, impressionisme en radicalisme in zijn pianistische oeuvre. Curran verrichte baanbrekend werk met het improvisatiegezelschap Musica Elletronica Viva in de jaren zestig. Daarna richtte hij zich op een succesvolle solocarrière. Vorig jaar behaalde Curran de gezegende leeftijd van tachtig jaar, maar nog altijd componeert hij vlijtig door. Voor de Nederlandse pianist Reinier van Houdt schreef hij een bijna één uur durende pianocyclus ‘Dead Beats’ (2018).

Het Nederlandse label Moving Furniture Records bracht dit werk recent op cd uit. In een speciale Concertzender Live uitzending op maandag 19 augustus (vanaf 20.00 uur) is Curran’s ‘Dead Beats’ te horen, tijdens een live uitvoering door Reinier van Houdt in de Bossche Willem Twee concertzaal.

Daarnaast wijdt Thema een twee uur durende special aan de talloze pianowerken van Alvin Curran, met delen uit zijn ‘Endangered Species’ en ‘Inner Cities’. Deze Thema uitzending rond Alvin Curran is te beluisteren op woensdag 28 augustus vanaf 20.00 uur.