spinner

Piet Noordijk Quartet Live

di 12 okt 2021
Thema: Jazz
Genre: Jazz

za 9 april 2022, 17:00 uur – Krizz Krazz door Fred’s Platenkast. Voor altist Piet Noordijk was Charlie Parker de onbetwiste nummer één. Maar Parker moest die ereplaats delen met…

…Frank Sinatra! Die vergelijking heeft ook Volkskrantjournalist Frank van Herk in zijn interview met Noordijk (1997) vast niet zien aankomen. Noordijk: “Wat is nummer één in de jazzmuziek? Timing, juist. Er zijn maar heel weinig jazzmuzikanten met de timing van Frank Sinatra.”

Na zijn klarinetstudie aan het Rotterdams Conservatorium in de jaren ’50, die hij cum laude afrondt, speelt Noordijk onder meer in nachtclubs en in de Hilversumse omroepstudio’s. Hij is lead-altist bij orkesten als de Skymasters, het Metropole Orkest en Boy’s Big Band. Midden jaren ’60 is hij frontman van het roemruchte Misha Mengelberg/Piet Noordijk Kwartet, dat uitgroeit tot een van de spraakmakendste combo’s uit de Nederlandse jazzgeschiedenis. Hij speelt met Grote Amerikanen: Ben Webster, Nina Simone, Dexter Gordon, Wynton Marsalis. De reeks samenwerkingsverbanden is eindeloos, de lijst met plaat- en cd-opnamen onafzienbaar.

In het tijdschrift Jazz Bulletin verscheen, al vele jaren geleden, een uitvoerig artikel over het Mengelberg/Noordijk Kwartet, van de hand van Ben Zwanink (tevens de maker van dit Nieuwsbericht). Daaruit het volgende citaat over Noordijk: “Piet is een overenergieke, onder hoogspanning spelende bop-altist met een feilloze bouwkundige intuïtie voor de constructie van lange soli. Zijn muzikale ideeënstroom is herleidbaar tot een vertrouwde bebop-bron, maar dit leidt nooit tot rijgkettingen van gestandaardiseerde formules. Een dynamische muzikale taal sprekend, vertelt hij steeds zijn eigen verhaal en nooit twee maal achter elkaar het zelfde.”

In dit uur ‘Krizz Krazz door Fred’s Platenkast’ hoort u twee stukken van Piet Noordijk Quartet Live (VARA JAZZ), met Rob Madna (piano), Harry Emmery (bas) en Eric Ineke (slagwerk). Tijd: april 1988. Plaats: De Boerderij in Huizen.

Daarnaast muziek van 3 andere cd’s – zie De Gids.


Krizz Krazz een programma van Fred Dubiez

 

(Illustratie – muurschildering van Dick Matena, Oude Binnenweg in Rotterdam.)