spinner

Podiumdorst

za 4 mrt 2023
Thema: Crosslinks

Woensdag 8 maart in Concertzender Live opnamen, gemaakt tijdens Podiumdorst, in Vechtclub XL.

Tijdens deze twee uur durende uitzending passeren er concerten van Honingbeer (zie foto), Holograph, The World Of Dust en Lo/now.

Vechtclub XL maakt deel uit van de broedplaats Vechtclub Keiland. In de panden van ruim 2000 vierkante meter zijn studio’s, werkplaatsen, opstartende bedrijven, vergaderruimtes en horeca gelegenheden gevestigd. Vechtclub XL wil vooral een creatieve rol spelen binnen de broedplaats. Muziek is daar een onderdeel van. Oefenruimtes, studio’s en dus ook een concertpodium geven nieuwe initiatieven en ideeën een plek om uitgewerkt te worden.

Met grote regelmaat vinden er concerten plaats van beginnende musici, componisten en bands. Vechtclub XL is dan HET podium om producties voor het eerst te presenteren.

Zo kwamen we het afgelopen jaar in Vechtclub XL Honingbeer, Holograph, The World Of Dust en Lo/now tegen en maakten we opnamen van hun optredens.

Ike de Zeeuw trad op als Lo/now. En speelde nummers van zijn solo-album ‘Homies’. En in tegenstelling tot zijn andere muzikale bezigheden, hij maakt namelijk deel uit van de Groningse noise-rockband Wolvon, speelde Ike de Zeeuw in de Vechtclub op akoestische gitaar, breekbare liedjes, fluisterzacht.

Honingbeer oftewel Marthe Lasthuis combineert viool met elektronica. Ze maakt dromerige klankschetsen en neemt je mee in de herontdekking van haar viool. Haar muziek wil eerlijk zijn en vol zoete melancholie. Een intieme ode aan de natuur. Een combinatie van post-minimal en neo-klassiek. Afgelopen maand verscheen haar nieuwste single Opia.

Als Holophrase creëert Ruth Clemens lagen drone en ambient met enkel een saxofoon en een paar effecten. Haar live geïmproviseerde klankwereld verrijkt ze met Engelse tekstfragmenten. Fragmenten, die ze opgraaft uit haar van oorsprong Noord Engelse geboortegrond en haar wereld als docent en onderzoeker moderne letterkunde en filosofie.

The World of Dust is het soloproject van muzikant en collage kunstenaar Stefan Breuer. Breuer componeert een dromerige wereld van experimentele folksongs en doe-het-zelf collage kunst. In de Vechtclub presenteerde The World of Dust het achtste album, getiteld ‘Gaman’. En het Japanse woord gaman staat voor het schijnbaar ondraaglijke, met geduld en waardigheid doorstaan. Op het album behandelt Breuer de strijd van een jonge vader en artiest te midden van een klimaat-, economische- en gezondheidscrisis. Toch klinkt zijn muziek totaal niet ondraaglijk of stoffig. De muziek is speels, ritmisch en compact. Met veel tempowisselingen. Waardoor de persoonlijke teksten zelfs humoristisch overkomen. En de liedjes een gevoel van weldaad achterlaten.

Luister naar Concertzender Live op woensdag 8 maart om 20:00 uur naar de concerten van Honingbeer, Holograph, The World Of Dust en Lo/now.