Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Vroege Wereld

za 3 jun 2017 07:00 uur

Wereldmuziek uit Polen: de band Mitomani, Niger: Serendou, Bosnië en Herzegovina: de band Divanhana.

1-Mitomani.

De Poolse groep Mitomani bestaat uit vijf leden die allemaal in Polen en Nederland studeerde. Op hun album ‘Ambigram’ etaleert dit kwintet zich als een veelzijdig gezelschap dat balanceert op de rand van klassiek, folk, jazz, tango en klezmer. De muziek is kernachtig en ‘to the point’. De vijf leden (twee vrouwen en drie mannen) hebben allen muziek gestudeerd in Polen en later in Nederland. De combinatie viool, cello, gitaar, klarinet, accordeon, fluit en percussie biedt veel mogelijkheden die per nummer verschilt.
Cd. ‘Ambigram’ Mitomani. Label: Pan Records (2015), code: PAN226. Video

2- Serendou.
Fluiten en percussie uit Niger in een unieke opname van cross culturele muziek. De Afrikaans-Franse combinatie verrast ons met exotische klanken subtiel vermengd met Bretonse, Braziliaanse en Europese improvisaties. De fluiten en de tuba van de ‘Special Guests’ zijn imponerend. De repetitieve, ritmische zang vertoont verwantschap met die van nomadische tradities van de Toeareg en ook met de Marokkaanse ‘gnawa’.
Cd.’Zinder’ – Serendou. Label: Hirustica (2017), code: 11966. Distributie XANGO music. Video

3- Divanhana.
Op dit album speelt Divanhana traditionele muziek en liedjes in nieuwe arrangementen met invloeden van jazz, pop en 20ste-eeuwse klassieke muziek. Stedelijke traditionele muziek uit Bosnië en Herzegovina, evenals de hele Balkan regio, met een bijzondere focus op volksmuziek. De stad Mostar is vooral bekend van de oude brug (de Stari Most) die symbool staat voor de vernielingen die tijdens de Bosnische Burgeroorlog zijn gepleegd.
Cd. ‘Live in Mostar’ – Divanhana. Label: Arc Music (2017), code: EUCD2722. Video