Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Vroege Wereld

za 21 okt 2017 07:00 uur
Componist: Jon Hassell

Met muziek uit Malaya (voormalige Britse kolonie op het schiereiland Malakka), Slovenië en Joodse muziek uit de Verenigde Staten.

1-
Fourth World vol. 2: Dream Theory In Malaya van Jon Hassell.

Trompettist Jon Hassell was de oprichter en meester van de muzikale esthetiek, oftewel Fourth World – in zijn eigen woorden ‘een verenigd primitief / futuristisch geluid dat wereldwijde etnische stijlen combineert met geavanceerde elektronische technieken.’ Fourth World (vol.2): Dream theory In Malaya is getiteld na een werkstuk van antropoloog Kilton Stewart, die in 1935 een opmerkelijke hooglandstam van Maleisische aboriginals, ‘de Senoi’, bezocht, wiens geluk en welzijn verbonden waren met familie droomverhalen, die vervolgens aan een naburige stam werden onderwezen om een gemeenschappelijke band te creëren boven de verschillen van gewoonte.
Cd. Jon Hassell , Fourth World vol. 2: Dream Theory In Malaya (1981). Label: tak:til (Glitterbeat) remastered in 2017, distributie: XANGO music. Video

2-
Lahko Sem Glinena Mesojedka van het trio Sirom.

Het exotisch getitelde Lahko Sem Glenina Mesojedka (I Can Be A Clay Snapper) van de Sloveense band Sirom is de ontdekking méér dan waard.  Achter Sirom schuilt een trio bestaande uit multi-instrumentalisten Iztok Koren, Ana Kravanja en Samo Kutin. Aan de basis van dit album ligt een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe geluiden. Met een groot aantal folky instrumenten, en soms veel verbeelding, levert het trio een bijzonder album, dat bestaat uit vijf composities die één geheel vormen.
Cd. Sirom, Lahko Sem Glinena Mesojedka. Label: tak:til (Glittertbeat) 2017, distributie: XANGO music.

3-
High Words van de Jewish Monkeys.

De Jewish Monkeys zijn meesters en ridders van het absurde. Muzikanten en komedianten, die een opwindende show leveren. Zij houden van het breken van etnische en religieuze taboes, gecombineerd met bevrijdende salvo’s van satire. Hun neo-Jiddische geluidsfusie schommelt tussen circusachtige chansons en energieke door  punk gedreven pop, terwijl de taal afwisselend Engels en Jiddisch is. Ze maken geen grappen ten koste van anderen. In plaats daarvan volgen ze in de grote traditie van joodse komedianten die de fijne kunst van zelfspot beheersen. Zij volgen het pad van Amerikaanse joodse entertainers zoals Jerry Lewis of Woody Allen, of in de volgende generatie: Jerry Seinfeld en Larry David, die rolmodellen zijn voor de Jewish Monkeys.
Cd. Jewish Monkeys, High Words. Label: Greedy (2017), code: GBM 003, distributie: XANGO music. Video

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan