spinner

Panorama De Leeuw

do 7 dec 2017 17:00 uur
Componist: Ton de Leeuw

Panorama de Leeuw XXXVII, 6 december 2017: Antigone van Ton de Leeuw.

 

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

In de vorige aflevering stonden we stil bij de Leeuws samenwerking met het New World Symphony Orchestra in Miami. Dit door Michael Tilson Thomas opgerichte orkest geeft jonge musici de kans praktijkervaring op te doen, vooral in een wat avontuurlijker programmering. Ook in Miami promoot Reinbert met succes zijn geliefde componisten, zoals Arnold Schönberg, György Ligeti en Olivier Messiaen. Gaandeweg groeit hij uit tot een soort vaste gastdirigent en introduceert hij ook muziek van zijn vriend Louis Andriessen.

Vandaag aandacht voor een andere Nederlandse componist, Reinberts achternaamgenoot Ton de Leeuw (1926-1996). Anders dan velen denken zijn de twee geen familie. Wat hen wel bindt is de liefde voor moderne muziek. Ton de Leeuw werpt zich al vanaf de jaren vijftig op als promotor van nieuwe noten. Hij maakt hierover goed beluisterde radioprogramma’s, is nauw verbonden met Gaudeamus, is vanaf 1958 compositiedocent aan het Sweelinck Conservatorium en publiceert zes jaar later het nog altijd gezaghebbende boek ‘Muziek van de Twintigste Eeuw’.

Toch zoekt Reinbert de Leeuw geen contact met zijn naamgenoot en voert hij ook diens werk niet uit. Hij kent hem slechts van afstand en beweegt zich in een andere muziekscene. Pas in 1993 leert hij Ton de Leeuw persoonlijk kennen, als hij in het Holland Festival de wereldpremière dirigeert van diens eenakter ‘Antigone’, een vrije interpretatie van de gelijknamige tragedie van Sophocles. De live opname van de première in de Amsterdamse Westergasfabriek verschijnt niet lang daarna als cd, op het label NM Classics van Centrum Nederlandse Muziek.

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

Ton de Leeuw. Antigone.

Radio Kamerorkest. Ad hoc mannenkoor. Gemengd koor bestaande uit studenten van het Utrechts Conservatorium. Martine Mahé, mezzosopraan.

Reinbert de Leeuw, dirigent.

 

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie: