spinner

De Vroege Wereld

za 13 jan 2018 05:00 uur

Met muziek uit Mali, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, met het Trio Da Kali en het Kronos Quartet, Monoswezi, Roman Goose.

 

1- ‘Ladinikan’ – Trio Da Kali & Kronos Quartet.

De muziek van het Trio Da Kali is sterk gebaseerd op de Malinese griot-traditie. Samen met het Amerikaanse Kronos strijkkwartet maakten ze de CD ‘Ladilikan’. Het album bevat stuk voor stuk nummers die je kippenvel bezorgen. Een prachtige, gelijkwaardige mix van Afrikaanse traditionele muziek en Westerse invloeden. Da Kali betekent letterlijk ‘een eed afleggen’ en dit trio heeft gezworen om nooit af te wijken van hun Malinese roots. Dat betekent echter niet dat ze hun muziek niet kunnen vernieuwen; en daarom sloegen ze de handen ineen met het gerenommeerde Kronos Quartet. Het Trio Da Kali bestaat uit Lassana Diabaté, die de balafon bespeelt, Mamadou Kouyaté op de bass ngoni en vocalist Hawa Kasse Mady Diabaté. Haar stem lijkt op die van een gospeldiva: warm en krachtig.
Cd. ‘Ladilikan’ – Trio Da Kasli & Kronos Quartet. Label: World Circuit production (2017), code: WCD093. VIDEO

2- ‘A Je’ – Monoswezi.

Afrikaans-Scandinavische jazz-alchemisten Monoswezi verkennen nieuwe sonische werelden op hun derde album ‘A Je’. De Afrikaanse muziek blijft centraal staan ​​in de inspiratie en hun compositorische aanpak is gebaseerd op Hope Masike’s Zimbabwaanse en Calu Tsemane’s Mozambikaanse muzikale erfgoed naast die van de Scandinavische jazz. De muziek van Monoswezi is verfijnd en bedachtzaam, met veel aandacht voor detail en met fraaie meerstemmige samenzang.
Cd. ‘A Je’ – Monoswezi. Label: Riverboat Records (2017), code: TUGCD1103. Distributie: Music & Words. VIDEO

3- ‘Long Road to Tiznit’ – Ramon Goose.

De lange en kronkelige weg van Marrakesh naar Tiznit had een diepgaande invloed op de ‘Desert blues’ van gitarist Ramon Goose, die een aanstekelijke mix van ‘old-school blues’ en hypnotische ‘Sahara grooves’ smeedt met liedjes van vluchtelingen, smokkelaars, gevaar en vrijheid. Ramon Goose schreef het album tijdens zijn reizen in Marokko en de Sahara woestijn met gastoptreden van gitarist Justin Adams. Opgenomen in Londen met zijn eigen band en in Marrakesh met lokale Berber-muzikanten.
Cd. ‘Long Road to Tiznit’ – Ramon Goose. Label: Riverboat Records (2017), code: TUGCD1104. Distributie: Music & Words. VIDEO

Herhalingen:
16 december.  07:00-09:00
6 januari.  05:00-07:00
13 januari.  05:00-07:00

 

Samenstelling: