spinner

Thema

do 11 okt 2018 16:00 uur
Genre: Klassiek
Componisten: Glenn Gould | Sergej Rachmaninov

Oorgetuige #80.  Alles ter nagedachtenis aan jou.

 

De Koude Oorlog kende eind 1957 een hoogtepunt met de succesvolle lancering van de eerste Russische Spóetnik, waarmee de ruimtewedloop van start kon gaan. De strijd verlegde zich daarna ook naar het culturele vlak met een infiltratie in Rusland via de Voice of America van Amerikaanse jazzmuziek, die als “muziek op de botten” werd verspreid op röntgenfoto’s, en met optredens van de beste Amerikaanse musici, waaronder die van Glenn Gould in Leningrad en Moskou in 1957. Zoals het een wereldmacht betaamde, kon ook de Sovjet-Unie niet zonder een toonaangevende muziekwedstrijd van wereldwijde allure. De triomfen van sovjet-musici op prestigieuze concoursen in Brussel, Parijs, Warschau en Praag rechtvaardigden de instelling van een minstens zo belangrijke muziekcompetitie in Moskou. En die kwam er ook in 1958 met het Internationale Tsjajkovski-concours, in eerste aanleg voor viool en piano. 

 

 • Pjotr Iljitsj Tsjajkovski.  Concert voor viool en orkest in D groot, opus 35 (1878): 1) Allegro moderato, 2) Andante canzonetta, 3) Allegro vivacissimo.
  Valeri Aleksandrovitsj Klimov, viool, Moskous Filharmonisch Orkest olv. Dmitri Kitajenko.
 • Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (7.5.1840 – 6.11.1893). Concert voor piano en orkest nr. 1 in bes, opus 23. 1) Allegro non troppo e molto maestoso, 2) Andante semplice – Prestissimo – Tempo primo en 3) Allegro con fuoco.
  Harvey Lavan “Van” Cliburn, piano, Moskous Filharmonisch Orkest olv. Kirill Kondrasjin.
 • Sergej Vasiljevitsj Rachmaninov. Concert voor piano en orkest nr. 3 in d opus 30 (1909): 1) Allegro ma non tanto, 2) Intermezzo: Adagio, 3) Finale: Alla breve
  (opname: 11 april 1958).
  Harvey Lavan “Van” Cliburn, piano, Moskous Filharmonisch Orkest olv. Kirill Kondrasjin.
 • Dmitri Borisovitsj Kabalévski. Rondo in a opus 59.
  Harvey Lavan “Van” Cliburn, piano.
Samenstelling: