Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Anadolu Havasi

za 15 jun 2019 23:00 uur

Anadolu Havasi laat de diversiteit van de vele muzikale genres van Turkije zien en verbindt deze muziek aan de historische en maatschappelijke context van Turkije en de bredere regio. Muziek uit Rumelia.

Etniciteit, religie, taal en cultuur zijn vloeibare begrippen. En al helemaal in de historische regio’s Macedonië en Thracië. Toeristen die de stad Thessaloniki aan het begin van de 20ste eeuw bezochten beschreven de stad ‘historisch gezien Grieks, politiek gezien Turks, geografisch Bulgaars en etnografisch Joods’. Sinds het eind van de Eerste Wereldoorlog lopen de politieke grenzen op de Balkan keihard dwars door culturele gebieden en regio’s. Ondanks die politieke grenzen is er nog steeds veel culturele verscheidenheid – en overlap. kk muzikaal is deze verscheidenheid  te horen. In deze aflevering  muziek van Rumelia – de Turkse benaming van de Balkan onder Ottomaans bestuur. In Turkse muziek zijn talloze verwijzingen te vinden naar steden en gebieden die ooit vanuit Constantinopel bestuurd werden. Omgekeerd is in Griekse, Macedonische of Bulgaarse muziek vaak Turks te horen.

Esma

U hoort  deze verscheidenheid  en achtergrond terug in türkü’s van de Erkan Ogur ,  Brenna MacCrimmon, het  Macedonische fanfare-orkest Kocani Orkestar en zangeres Esma Redžepova en  Roma klarinetist Selim Sesler.

 

Selim Sesler

Speellijst :

1 Erkan Ogur Bülbülüm Altin Kafeste
2 Brenna MacCrimson Evlerine Vara Gele
3 Brenna MacCrimson Yıldız Dağı İşte de Geldim Yanına
4 Kocani Orkestar Izmael  Odza
5 Kocani Orkestar Kerta Manag Dea
6 Esma Redzepoza Caj Sukarije
7 Esma Redzepoza Opa nina nina naj
8 Selim Sesler Kiremit Bacaları Naşti Uşava
9 Burhan Öcal Calin Davullari
10 Sisdiki Ahmedova Sisede Bade Dur maz
11 Deli Selim Mastika
12 Fasl-i- Beyoglu Vardar Ovasi

 

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan