spinner

Geen dag zonder Bach

ma 2 dec 2019 13:00 uur
Genre: Barok
Componisten: Johann Sebastian Bach | Rudolf Lutz

Aflevering 756. Deze week staan de afleveringen van Geen dag zonder Bach in het teken van de aanstaande Advent, én worden de nominaties voor BachCD 2019 gepresenteerd. Vandaag horen we een Adventscantate van een genomineerde cd.

 

U kunt stemmen voor de mooiste BachCD 2019! Van 29 november tot uiterlijk 6 december a.s. kunt u uw voorkeur kenbaar maken door uw keuze te mailen aan: bach@concertzender.nl onder vermelding van BachCD 2019.

(Auf Deutsch: Sie können Ihre Präferenz zwischen dem 29. November und dem 6. Dezember angeben, indem Sie eine E-Mail senden an bach@concertzender.nl mit der Angabe Ihrer Wahl.)

 

We beginnen deze Bachweek met de Adventscantate “Herz und Mund und Tat und Leben” BWV 147, van de genomineerde cd Bach Kantaten No. 29 van de J.S. Bach-Stiftung.

Eduard van Hengel over Cantate BWV 147:
“Ruim een maand na Bachs aantreden als Thomascantor te Leipzig in 1723 wordt het vrijdag 2 juli, een kerkelijke feestdag, Mariae Heimsuchung (Maria Bezoek, Visitatie), één van de Mariafeesten die de lutherse liturgische kalender had gehandhaafd. Op deze dag wordt herdacht dat de van Jezus zwangere Maria haar veel oudere verwante (nicht?) Elizabeth bezoekt, die zwanger is van een kind dat later als Johannes de Doper de wegbereider voor Jezus zal worden.

Voor de namiddagvespers van deze feestdag heeft Bach waarschijnlijk de eerste versie van zijn Magnificat (BWV 243) gecomponeerd, als cantate voor de ochtenddienst hergebruikt hij een cantate (BWV 147a) die hij in 1716 te Weimar schreef voor de vierde Adventszondag, een zondag waarop te Leipzig geen concertante muziek mocht klinken, waardoor de cantate niet zonder meer in Leipzig kon worden uitgevoerd. De vierde adventszondag is gewijd aan het
optreden van Johannes de Doper (evangelielezing Johannes 1:29-34) en heeft een sfeer van vreugdevolle verwachting die ook het feest van Maria Bezoek kenmerkt, dus kon BWV 147a met beperkte ingrepen daarvoor geschikt worden gemaakt… ” Lees hier verder op de site van Eduard van Hengel.

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1. Cantate “Herz Und Mund Und Tat Und Leben”, BWV 147
– 1. Chor: Herz und Mund und Tat und Leben
– 2. Rezitativ mit Begleitung: Gebenedeiter Mund!
– 3. Arie: Schäme dich, o Seele, nicht
– 4. Rezitativ: Verstockung kann gewaltige verblenden
– 5. Arie: Bereite dir, Jesu, noch itzo die Bahn
– 6. Choral: Wohl mir, dass ich Jesum habe
– 7. Arie: Hilf, Jesu, hilf
– 8. Rezitativ: Der höchsten Allmacht Wunderhand
– 9. Arie: Ich will von Jesu Wundern singen
– 10. Choral: Jesu bleibet meine Freude
Hana Blažiková, sopraan. Margot Oitzinger, alt. Jakob Pilgram, tenor. Wolf Matthias Friedrich, bas. J.S. Bach-Stiftung olv. Rudolf Lutz
(Nominatie CD nr. 12: Bach-Kantaten CD N°29)

2. Viool Concerto nr. 1 in a-klein, BWV 1041
– I. Allegro moderato
– II. Andante
– III. Allegro assai
Shunske Sato, viool. Il Pomo d’Oro olv. Zefira Valova
(Nominatie CD nr. 2: Bach Violin Concertos)

3. Uit Matthäuspassion, BWV 244: No. 42, Gebt Mir Meinen Jesum Wieder
4. Bist Du Bei Mir, BWV 508
5. Uit “Herz Und Mund Und Tat Und Leben”, BWV 147: X. Jesus Bleibet Meine Freude (Choral)
6. Uit “Ich Steh Mit Einem Fuß Im Grabe”, BWV 156: I. Sinfonia
Benjamin Appl, bas. Concerto Köln
(Nominatie CD nr. 3: Bach – Benjamin Appl – Concerto Köln)

 

Samenstelling & presentatie: