Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Mariama

za 28 mrt 2020 00:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Elvis Presley | Gregoriaans

Muziek uit het land Gabon, geselecteerd door Kees Schuil uit zijn verzameling Afrikaanse LP’s. Met het orkest Les Diablotins, Pierre Akendengue en Elvis Kemayo.

 

 

“Les Diablotins’ is het orkest geweest van de politie in Gabon. Het hoofd van de Gabonese politie, de latere politicus, partijvoorzitter en minister Jean-Boniface Assélé, heeft zelf de liedjes voor de LP “Les Diablotins 83 à Paris” gecomponeerd. “Week-End á Libreville” lijkt een soort reclame voor de hoofdstad van Gabon en zijn supermarkt.

De leider van “Les Diablotins” is Pierre Kemayo. Deze is in 1948 geboren in Douala in Kameroen. Hij heeft zelf ook LP’s uitgebracht, waarbij hij zich Elvis Kemayo noemt, naar zijn idool Elvis Presley. Elvis Kemayo is in de eerste plaats een Makossa artiest. Al op 13-jarige leeftijd begint hij met zingen en als hij 16 is, treedt hij op in de nachtclubs van Douala. Op 19-jarige leeftijd wordt hij uitgenodigd voor een nachtclub in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. In 1970, als hij 22 is, gaat hij naar Port Gentil in Gabon. Later opent hij de Mademba recording studio in Libreville, waar ook de LP Diablotins 85 is uitgebracht. Het nummer “Yi yè me” van deze LP is gecomponeerd door Anani Lawson. Aan de naam te zien is deze afkomstig uit het stadje Anɛxɔ in Togo. Het is in Highlife-ritme en wordt gezongen in Eʋe. Misschien zingt de band een liedje in het Eʋe omdat destijds een groot aantal Togolezen in het rijke olieland Gabon is gaan werken.

“Les Diablotins” hebben ook albums opgenomen samen met andere zangers uit Gabon. Bijvoorbeeld met Angèle Assélé, de dochter van de politicus Jean-Boniface Assélé, en ook met Santo Backita.

Één van de zangers van “Les Diablotins”, Malao Hennecy, is geboren omstreeks 1947 in Bangui, in de République Centraficaine. Ook hij begint zijn muzikale carrière op 16-jarige leeftijd. Eerst in zijn geboorteland, daarna in Tsjaad, bij het nationale orkest van Tsjaad, “Chari Jazz”. Daar regelt de president van Tsjaad, Tombalbaye, tijdens een bezoek van Mobutu, de president van Congo-Kinshasa, een muzikale opleiding in Kinshasa van een jaar voor het orkest waar Malao Hennecy in speelt. Zo wordt “Chari Jazz” in Congo muzikaal getraind eerst door het orkest “OK Jazz” van Franco, daarna door “Afrisa International” van Seigneur Rochereau. Na terugkeer van “Chari Jazz” naar Tsjaad, reist Rochereau in 1966 naar Fort Lamy (het huidige N’Djamena) om Hennecy op te kunnen nemen in “Afrisa International”. Daar maakt deze vervolgens deel van uit tot 1974. Vanwege zijn succes als zanger, neemt Jean-Boniface Assélé hem dan op in zijn orkest “Les Diablotins”. In 1981 componeert Malao Hennecy het nummer “Mon Associé”, dat een groot succes wordt in Afrika en elders.

Een andere bijzondere Gabonese musicus is Pierre Claver Akendengue. Hij is geboren op 25 april 1943 op Awuta, een eiland voor de kust van Gabon. Al op 14-jarige leeftijd begint hij met componeren. Omstreeks 1965 gaat hij naar Frankrijk om literatuur en psychologie te studeren in Orléans en Caen. Hij leert daar ook Gregoriaans zingen en hij leidt er een koor. Hij leert er ook de Franse zangeres Mireille kennen, die hem het advies geeft om te zingen in zijn moedertaal, het Myènè. Hij keert kort terug in Gabon, maar al snel gaat hij in ballingschap weer terug naar Frankrijk, vanwege zijn kritische houding ten opzichte van de regering van Omar Bongo Ondimba. Die had eerder ook zijn beurs ingetrokken. Lange tijd was het in Gabon zelfs verboden zijn muziek te draaien. In Frankrijk, daarentegen, wordt hij wel de “Afrikaanse Bob Dylan” genoemd. Pas in 1985 keert hij defininitief terug naar Gabon.

Het nummer “Donatien”, van de LP “Les Diablotins 83 à Paris, volume 7”, is een rumba, gecomponeerd door Asélé.

“Africa N° 1” is een soort reclame voor een Afrikaans radiostation én voor de president van Gabon, Omar Bongo.

 

  1. Les Diablotins: Week-End á Libreville, 9:16, Componist: Assélé
    LP Les Diablotins 83 à Paris, Vol. 4, 1983, Diabotins Editions, DB1763
  2. Elvis Kemayo: Ce Matin J’ai Le Moral, 5:30, Componist: Elvis Kemayo & C. Maniatakis
    LP Kemayo System 10ème anniversaire, 1984, Safari Ambiance, SAS C 054
  3. Les Diablotins: Yi yè me, 6:42, Componist: Lawson Anani
    LP Diablotins 85, 1985, Editions Mademba, MD1770
  4. Santo Backita & Les Diablotins: Dilongui, 4:15, Componist: Santo Backita
    LP Santo Backita & Les Diablotins, 1985, Editions Mademba, MD 1771
  5. Les Diablotins: Mon Associe, 9:04, Componist: Malao Henecy
    LP Les Diablotins à Paris, 1981, Diabotins Editions, DB1760
  6. Pierre Akendengue: Ndjuke, 3:54, Componist: P. Akendengue
    LP Awana W’Afrika, 1983, NTYE, NT/AKN 13.003
  7. Prince Pierre Akendengue: Awana W’Afrika, 7:04, Componist: P. Akendengue
    LP Awana W’Afrika, 1983, NTYE, NT/AKN 13.003
  8. Les Diablotins: Donatien, 7:19, Componist: Assélé
    LP Les Diablotins 83 à Paris, Vol. 7, 1983, Diabotins Editions, DB1763
  9. Les Diablotins: Africa N° 1, (9:26), Componist: Eferol Eboa
    LP Les Diablotins 83 à Paris, Vol. 7, 1983, Diabotins Editions, DB1763

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan