spinner

Tussen droom en daad

za 1 aug 2020 11:00 uur
Componist: Albert Roussel

Meer muziek van Albert Roussel in deel 15 van ‘Tussen droom en daad’, met dit keer aandacht voor zijn kamermuziek.

 

In deze aflevering continueren wij onze reis door de muziek van Albert Roussel. Dit keer staan wij namelijk stil bij de kamermuziek van deze Franse componist. We beginnen met het impressionistische Piano Trio, opus 2 uit 1902. Dit werk bestaat uit drie delen, modéré sans lenteur, lent en très lent – vif et gaîment.

Het volgende stuk dat u gaat horen heet Divertissement, opus 6 uit 1906. Divertissement staat voor afleiding, de speelsheid van het stuk. Dit is een werk voor blazerskwintet en piano, wat een ongebruikelijke bezetting was in het begin van de 20e eeuw. In dit werk horen we wederom impressionistische invloeden van Debussy. De muziek gonst golvend op en neer in een licht karakter. Divertissement wordt uitgevoerd door Paul Verhey, luit. Hans Roerade, hobo. Frank van den Brink, klarinet. Herman Jeurissen, hoorn en Jos de Lange, fagot. Op de piano hoort u weer Jet Röling.

Helaas heeft Roussel ons weinig pianomuziek nagelaten. We beginnen met de Suite opus 14 voor piano uit 1909-1910. Vorige week hoorde u hiervan al het 1e deel als toegift, daarom hoort u nu het 2e t/m het 4e deel. Deze delen heten Sicilienne, Bourrée en Ronde. U hoort pianist Emanuele Torquati.

Tot slot gaat u nog luisteren naar een toegift zo lang de tijd dat toelaat. Dit is het 3e deel van de 1e Sonate opus 11 voor viool en piano van Roussel. U hoort de violist Jean-Jacques Kantorow en de pianiste Jet Röling.

 

1. Roussel. Piano Trio, opus, 2.

Jean-Jacques Kantorow, viool.
Herre-Jan Stegenga, cello.
Jet Röling, piano.
2. Roussel. Divertissement, opus 6.
Paul Verhey, fluit.
Hans Roerade, hobo.
Frank van de Brink, klarinet.
Herman Jeurissen, hoorn.
Jos de Lange, fagot.
Jet Röling, piano.
3. Roussel. Pianosuite, opus 14, nr. 2 t/m 4.
Emanuele Torquati, piano.
4. Roussel. 1 e Sonate, opus 11, nr. 1 (toegift).
Jean-Jacques Kantorow, viool.
Jet Röling, piano.

 

Samenstelling: