Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 30 jan 2021 01:00 uur

Met muziek uit Brazilië, Mali, Iran, België, de Verenigde Staten van Amerika en Argentinië.

 

1- Caetano Veloso.
Veloso is een belangrijke vernieuwer van de Braziliaanse muziek, en een begaafd tekstdichter. De singer-songwriter stond in de jaren zestig samen met onder meer Gilberto Gil aan de wieg van het tropicalismo. Vooral de muziek van deze kunstenaarsbeweging heeft een blijvend stempel op dit genre gedrukt: een mix van Braziliaanse en Afrikaanse ritmes met elementen uit de Westerse popmuziek, zoals elektrische gitaren. Vanwege zijn maatschappijkritische teksten kwam Veloso in de problemen met de autoriteiten, waarna hij uitweek naar Londen waar hij tussen 1968 en 1972 verbleef. Hij heeft tientallen albums uitgebracht en meerdere Grammy Awards gewonnen. Nog altijd blijft hij zoeken naar vernieuwing: fado, tango, hiphop, reggae, samba of grunge; noem een muziekstijl en hij verwerkt het in zijn muziek.
CD. A foreign sound – Caetano Veloso. Label: Universal (2004), code: 9817733 | VIDEO

2- Bará.
De muzikanten van Bará, Baba Sissoko (Mali), Afra Mussawisade (Iran) en Jozef Dumoulin (België) zijn nomaden op onze planeet. In het begin van de cd zijn de West-Afrikaanse invloeden het opvallendst: Baba’s kenmerkende stem en de repetitieve en hypnotiserende lokale structuur, typerend voor muziek uit Mali. De muziek van Bará weerspiegelt de dagelijkse realiteit van het leven in moderne steden, met uitstapjes naar jazz, fusion, jazz-rock, ambient en andere stijlen. Alle invloeden worden moeiteloos versmolten tot één geluid.
CD. Bolo Saba – Bará. Label: Home Records.be (2020), code: HR4446237 | VIDEO

3- George Benson.
Gitarist / zanger George Benson heeft zijn sporen verdiend in jazz en soul. Sfeergevoel en stijl kenmerken zijn gitaarspel en zang. Dat is ook het geval op zijn cd That’s Right, die naast jazzy gitaarspel veel vocaal werk bevat. Aan deze cd werd medewerking verleend door onder meer Ricky Peterson (keyboards en orgel) en Ralph MacDonald (conga’s).
CD. That’s right – George Benson. Label: Universal  (1996), code :00011105982429 / GRP, code: 98242 | VIDEO

4- Djavan.
De Braziliaanse Djavan combineert traditionele Zuid-Amerikaanse ritmes met populaire muziek uit Amerika, Europa en Afrika. Als tiener leerde hij zelf akoestische gitaar te spelen. Op zijn achttiende stichtte hij de band Luz, Som, Dimensão (LSD), die in nachtclubs, kerken en op stranden speelde. In 1973 verhuisde hij naar Rio de Janeiro en speelde en zong in nachtclubs en op muziekfestivals. In 1976 verscheen zijn eerste album. Djavan heeft na die tijd nog 20 albums uitgebracht.
CD. Esquinas – Djavan. Epic (19940, code: 4766772 | VIDEO

5- Atahualpa Yupanqui.
Hij was een Argentijns zanger, singer-songwriter, gitarist en schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Argentijnse folkmusici van de 20ste eeuw. In 1949 vertrok hij naar Europa en werd door Edith Piaf uitgenodigd om op te treden in Parijs in juni van hetzelfde jaar. Hij keerde regelmatig terug naar Argentinië, maar deze bezoeken werden zeldzamer nadat de militaire dictatuur van Jorge Videla aan de macht kwam in 1976. Atahualpa Yupanqui stierf in Nîmes, Frankrijk in 1992 – hij was 84 jaar oud.
CD. Mis 30 mejores canciones – Atahualpa Yupanqui. Label: Microfon (2018), code: 2-493688 | VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan