Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 14 aug 2021 01:00 uur

Singer-songwriters: Fabrizio de André (Italië) – Sergio Godinho (Portugal) – Bob Dylan (USA) – Leo Ferré (Frankrijk) – Pablo Milanés (Cuba) – Felix Leclerc (Canada/Quebec) – Caetano Veloso (Brazilië).

 

1- Fabrizio de André.
Voor het openingsnummer van het album koos Fabrizio de André ervoor om de tekst te laten voordragen door twee vrouwen, een oude en een jonge, die “moeder aarde vertegenwoordigden”. Volgens Fabrizio zijn ‘De Wolken’ niet bedoeld als wolken in de lucht. “Het zijn de opdringerige en schadelijke karakters van ons maatschappelijke, politieke en economische leven die hij in het eerste deel van het album probeer te beschrijven.
CD. Le Nuvole (De Wolken) – Fabrizio de André. LABEL: Sony (2012), code: 88765453282. VIDEO

2- Sérgio Godinho.
Sérgio de Barros Godinho is een Portugese singer-songwriter, componist, acteur, dichter en auteur. Beschouwd als een van de meest invloedrijke populaire muzikanten in Portugal, begon Godinho zijn muziek carrière met het zingen van volksliederen en Portugese protestliederen terwijl hij in ballingschap was, in de jaren voorafgaand aan de Anjerrevolutie van 1974 in Portugal. Hij wordt beschouwd als een van belangrijkste figuren van het genre. Naast zijn muziek carrière is hij ook toneel- en filmacteur en heeft hij poëzie- en fictieboeken uitgebracht.
CD. Era uma vez um rapaz – Sérgio Godinho. LABEL: Philips (1989), code: 8249 172. VIDEO

3- Bob Dylan.
Travelin’ thru: The bootleg series; vol.15, een compilatiealbum van de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan. Het album richt zich op opnamen die Dylan tussen oktober 1967 en mei 1970 maakte voor zijn albums John Wesley Harding en Nashville Skyline en optredens in onder andere ‘The Johnny Cash Show’.
CD. Travelin’ thru: The bootleg series; vol.15: 1967-1969 – Bob Dylan. LABEL: Columbia records (2019), code: 19075981932. VIDEO

4- Léo Ferré.
Léo Albert Charles Antoine Ferré (geboren in Monaco in 1916) was dichter, schrijver, componist, pianist en zanger. Hij was een dynamische en controversiële persoon. Zijn carrière strekte zich uit vanaf de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood in 1993. Hij bracht circa veertig albums uit, waarvan hij zelf de muziek en het merendeel van de teksten schreef. Een aantal van zijn chansons behoren tot de klassiekers van de Franse zangkunst, zoals Avec le temps en Paris canaille.
CD. Les 50 plus belles chansons – Léo Ferré. LABEL: Universal (2013), code: 0060253751514 – Barclay 3749710. VIDEO

5- Pablo Milanés.
Samen met Silvio Rodriguez was Pablo Milanés een van de cruciale figuren in Cuba’s ‘nueva trova’ een populaire muziekbeweging uit de jaren ’60. Pablo Milanés verwierf bekendheid vanwege zijn poëtische teksten en soepele, emotionele zang, en werd een van de meest populaire Cubaanse singer-songwriters van de late 20e eeuw. Voor sommigen is hij een controversieel figuur — ballingen verachten zijn steun aan Fidel Castro — maar zijn status als een van de belangrijkste schakels tussen traditionele en hedendaagse Cubaanse muziek is vrijwel onaantastbaar gebleven in het nieuwe millennium.
CD. Antologia – Pablo Milanés. LABEL: Kardum (1993), code: KAR 259, AMG 0876671. VIDEO-Milanés – VIDEO-Rodriguez.

6- Felix Leclerc.
Felix werd in 1914 geboren in La Tuque, Quebec, Canada. Hij had verschillende banen voordat hij tussen 1934 en 1939 radio-omroeper werd in Québec City en als schrijver bij Radio-Canada in Montréal. In 1950 werd hij ontdekt door de Parijse impresario Jacques Canetti en trad met groot succes op in Frankrijk. In 1953 keerde hij terug naar Québec. Tijdens zijn carrière ontving Leclerc vele onderscheidingen, zowel in Canada als in Frankrijk. Hij stierf in zijn slaap in Saint-Pierre-de-l’Île-d’Orléans, Québec, in 1988.
CD. Moi, mes souliers: Le siècle d’or – Félix Leclerc. LABEL: Le Chant du Monde (2009), code: 274.1711.12. VIDEO

7- Caetano Veloso.
Een Braziliaanse componist, singer-songwriter. Door het vernieuwende karakter en de verscheidenheid van zijn werk en zijn invloed op Braziliaanse populaire muziek sinds de jaren zestig, wordt hij beschouwd als een artiest van hetzelfde niveau als Bob Dylan, John Lennon en Paul McCartney. The New York Times noemde hem “one of the greatest songwriters of the century”.
CD. The definitive collection – Caetano Veloso. LABEL: Wrasse Records (2006), code: WRASS 092. VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan