Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 29 jan 2022 01:00 uur

P u u r :  A m s t e r d a m / N e d e r l a n d.
Première van een serie gewijd aan verschillende wereldsteden.

Speellijst:

1- Jungle by Night.
Livingstone, het negende album van de Amsterdamse band Jungle by Night, laat horen dat zij nog steeds heel erg aan het groeien zijn. Ze wijken absoluut niet af van de koers die zij in 2009 ingezet hebben. Hun muziek wordt nog steeds opgebouwd uit de ingrediënten dance, funk, jazz, afrobeat, disco.  Het geheel wordt voorzien van indrukwekkende spanningsbogen.
CD. Livingstone – Jungle by Night. LABEL: New Dawn (2018), code: ND 003. VIDEO

2- Trijntje Oosterhuis en het Metropole Orkest.
In 2006 bracht Trijntje Oosterhuis haar eerste album uit in samenwerking met grootmeester Burt Bacharach. De inmiddels 93-jarige Bacharach is misschien wel één van de grootste componisten van zijn generatie. Liedjes als The Look Of Love, I Say A Little Prayer, That’s What Friends Are For en vele andere stukken komen van zijn hand. Hij werkte onder andere samen met Dionne Warwick, Aretha Franklin en Tom Jones. Zijn werk is uniek en kenmerkt zich door ijzersterke composities en melodieën.
CD. Who’ll speak for love: Burt Bacharach songbook II – Trijntje Oosterhuis en het Metropole Orkest. LABEL: EMI 05099951520656 | Blue Note 5152062 (2007). VIDEO

3- Johnny Meijer.
Jan Cornelis Meijer was een Amsterdamse accordeonist. Hij werd unaniem beschouwd als virtuoos op zijn instrument en speelde zowel volksmuziek, popmuziek als jazz. Al in de jaren ’50 van de 20e eeuw trad Johnny Meijer veelvuldig in het buitenland op en verdiende hij de titel Koning van de Accordeon. Naast de Jordanese meezingers speelde hij ook snelle swing-nummers, Roemeense muziek en klassiek en werd hij wereldwijd erkend als een virtuoos jazz-accordeonist. In 1974 nam hij met de Dutch Swing College Band de LP Johnny goes Dixie op, die goud werd. Maar uitnodigingen om in het buitenland te komen spelen sloeg hij vaak af; daarvoor was hij te zeer vergroeid met zijn geliefde Jordaan.
CD. All of me en andere parels… van Johnny Meijer. LABEL: Top Notch (2017), code: TN1706CD. VIDEO

4- De Dijk.
De band vernoemd naar de Amsterdamse Zeedijk ontstond in 1981. De muziek van de band is een op Amerikaanse leest geschoeide mix van rock & roll, rhythm & blues en soul. De teksten zijn Nederlandstalig. In 1982 debuteerden zij in de hitparade met Bloedend hart. Op De Beste Van De Dijk zijn alle hits verzameld. Waaronder het eerdergenoemde Bloedend Hart, Binnen Zonder Kloppen, Als Ze Er Niet Is, Nergens Goed Voor, Mag Het Licht Uit en een live-versie van Dansen. CD. Het Beste van De Dijk. LABEL: Universal 00731453802926 + Mercury Records 5380292 (1998). VIDEO

5- Caro Emerald.
Met hits als Back It Up en A Night Like This veroverden de Amsterdamse Caro Emerald en haar team heel Europa. Ze wonnen talloze nationale en internationale awards en behaalden goud en platina in onder andere Nederland (6x), Engeland, Duitsland, Polen (3x) en goud in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. In totaal ging het album maar liefst 1,3 miljoen keer over de toonbank. Caro Emerald speelde met haar band door heel Europa, en verkocht recentelijk zelfs de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen uit.
CD. Acoustic sessions – Caro Emerald. LABEL: Grandmono (2017), code: GMCD092. VIDEO

6- Shtetl Band Amsterdam.
De band bestaat sinds 2006 en richt zich op het spelen en promoten van Village Klezmer.
Village Klezmer is de Klezmer muziek zoals die in de Joodse gemeenschappen in Oost-Europa klonk, voordat in de 20e eeuw het zwaartepunt van de Klezmer muziek in de Verenigde Staten kwam te liggen. De samenstelling van de groep is: tweemaal viool, accordeon en contrabas. Voor opnamen en concerten werkt Shtetl Band Amsterdam vaak samen met een klarinettist, slagwerker, zangeres of verhalenverteller. Heden ten dage is de naam van de band veranderd in: The Klezmer Society.
CD. The bride’s waltz: New & old music for the klezmer violin – Shtetl Band Amsterdam. LABEL: Chamsa (2008), code: CD012. VIDEO & website.

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan