Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereld

za 8 okt 2022 01:00 uur

Volksmuziek – 1. Met muziek uit het Noorden, Zuiden en Oosten van de wereld. Met deelname van: Sardinië, Tenores di Oniferi | Lapland, Mari Boine | Finland | Bosnië, Goran Bregović | Taiwan, A Moving Sound | Polen, Kroke | Normandië (F), Jean-François Dutertre.

 

Tenores di Oniferi. Met enkele van ‘s werelds meest ongewone geluiden, geproduceerd door de op Sardinië gebaseerde groep Tenores de Oniferi. Geworteld in Sardinië’s polyfone zangtraditie, werd de groep beschreven door Rod Stradling van Musical Traditions als “jonger, sneller en harder…beide zeer geschikt voor een ‘wereldmuziek’ publiek en dichter bij de traditie.” Tenores de Oniferei, gevestigd in Oniferi, een stad in het centrale deel van Barbagia van het eiland, vertegenwoordigt de visie van zanger Francesca Pirisi en zijn tweelingbroer Giovanni, die contratenor zingt.
CD. Polyphonic singing from Sardinia – Tenores di Oniferi.
LABEL: Music of the World (1999), code: MOW 152. VIDEO

Mari Boine. In het barre Noord-Scandinavische Lapland leefden van oudsher de Saami. Dit nomadische volk leefde van de melk, het vlees en de huiden van haar rendierkudden. Met de komst van de ‘beschaving’ gaven veel Saami het nomadenbestaan op en werden visser, landbouwer of ondernemer. Hiermee dreigt evenwel de Saamische cultuur verloren te gaan. De half-Saami zangeres en drummer Mari Boine probeert de traditionele joik muziek levend te houden door haar subtiel te vermengen met elementen uit jazz, rock en elektronica. Haar soms overslaande zang, vanuit de keel gezongen, doet denken aan die van de Noord-Amerikaanse indianen. Beide volken geloven dan ook in sjamanisme. Ondanks het gebruik van uiteenlopende instrumenten, waaronder (elektrische) gitaren, fluit, trommels, bouzouki, kora en duimpiano, doet Mari Boine’s muziek authentiek aan.
CD. Idjagiedas – In the hand of the night – Mari Boine.
LABEL: Universal (2006), CODE: 9855486. VIDEO

Finlande: musique traditionnelle. Compilatie van traditionele Finse muziek van opnamen gemaakt door de Finse nationale radio tussen de jaren 40 en 90. Herder muziek, oude Kalevala-liedjes (runolaulu), kantele en jouhikko-muziek, pelimanni-dansmuziek gespeeld op verschillende instrumenten. Traditionele Karelische muziek, zoals uitgedrukt door de Kalevala, wordt beschouwd als de zuiverste uitdrukking van Finse mythen en overtuigingen. Deze traditionele Finse muziek beleeft al tientallen jaren een opleving en is een tak van populaire muziek geworden.
CD. Finlande: musique traditionnelle.
LABEL: Ocora (1996), code: C 600004. VIDEO

Goran Bregović. De uit Sarajevo afkomstige musicus en componist Goran Bregović is internationaal vooral bekend geworden door zijn soundtracks voor de filmindustrie. In de zeventiger en tachtiger jaren was Goran in eigen land een rockster, vanaf dat moment ontwikkelde hij een eigen stijl, een mengeling van serieuze orkestmuziek met traditionele Balkanmuziek. De filmmuziek bracht hem in de gelegenheid samen te werken met uiteenlopende Internationale zangers. Naast filmmuziek schreef hij muziek voor theaterprojecten en multimediaprojecten. De laatste jaren treedt Goran voornamelijk op met zijn zigeunerblaasband Wedding & Funeral Band met een trio van Bulgaarse koorvrouwen, een Pools strijkorkest en een orthodox mannenkoor uit Belgrado. Het album ‘Tales And Songs From Weddings And Funerals’ geeft een indruk van Goran Bregović’ muziek die tijdens zijn concerten te horen is.
CD. Tales and songs from weddings and funerals – Goran Bregović.
LABEL: Universal (2002), codes: 00044006307923 & 630792. VIDEO

A Moving Sound. Een Taiwanese groep die mede geleid wordt door zangeres /danseres Mia Hsieh en zanger, basgitarist en zhong ruan-speler Scott Prairie. Ze worden vergezeld door een groot aantal Taiwanese muzikanten. Het is een vreugdevolle verkenning van de traditionele Taiwanese cultuur. In de muziek van A Moving Sound worden traditionele Taiwanese muziekvormen geherinterpreteerd om nieuwe originele liedcomposities te creëren. Instrumenten zoals de erhu (viool), de zhong ruan (luit) en de transcendente zang en dans van zangeres Mia Hsieh, vervoeren luisteraars op een reis die het tijdschrift Global Rhythm omschreef als “-delicaat gebalanceerd tussen vele werelden- een toegangspoort tot oosterse muziek en kunstzinnige uitdrukking van de menselijke conditie.”
CD. Starshine – A Moving Sound.
LABEL: Arc Music (2022), code: EUCD2957. VIDEO

Kroke. Het trio Kroke werd 30 jaar geleden opgericht, genoemd naar het Jiddische woord voor Krakau (na Warschau de grootste stad van Polen), waar niet alleen alle drie de muzikanten werden geboren, maar waar ze ook samen de muziekacademie volgden. Het trio, dat aanvankelijk uitsluitend met klezmermuziek werd geassocieerd, laat zich in hun huidige werken inspireren door etnische muziek met behulp van hun eigen improvisaties. Op deze manier creëren ze hun unieke stijl die over grenzen, vormen en tijd zweeft en die niet alleen werd opgemerkt door het publiek, maar ook werd gewaardeerd door artiesten over de hele wereld. Steven Spielberg, verheugd over het concert van Kroke, nodigde de band uit naar Jeruzalem om op te treden tijdens de Survivors Reunion-ceremonie.
CD. Loud Silence – Kroke.
LABEL: Oriente (2022), code: RIENLP1095. VIDEO

Jean-François Dutertre (1948-2017). Hij was een Franse singer-songwriter. Hij bespeelde tevens de draailier, l’épinette des Vosges, de bodhran en de bouzouki. Hij was lid van de band Mélusine en huismedewerker van het label Le Chant du Monde. Jean-François was een groot voorstander van modale muziek en dirigeerde tal van workshops. Ook was hij een pleitbezorger van de professionalisering van traditionele musici en zangers en verdedigde hun rechten in het Informatiecentrum voor Traditionele- en Wereldmuziek.
CD. Chanson traditionnelles de Normandie -Jean-François Dutertre.
LABEL: Buda Musique (2003), code:1989402. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling: