Concertzender.nl :: Radio
spinner

Tussen droom en daad

vr 13 jan 2023 12:00 uur
Componist: Gustav Mahler

Vandaag aandacht voor de man wiens liefje Alma werd afgenomen door Gustav Mahler. De man die tussen twee stijlen in viel: aan de ene kant de hoogromantiek en daarnaast het modernisme. Het gaat hier om Alexander von Zemlinsky. Zijn muziek was na zijn dood in de vergetelheid geraakt, maar de laatste jaren is er meer aandacht voor hem. Hij was veelzijdig en componeerde in allerlei genres. In deze aflevering laten we u de opera ‘Eine Florentinische Tragödie’ horen. 

 

Het stuk is gebaseerd op een werk van Oscar Wilde. Het verhaal gaat over de Florentijnse koopman Simone die zijn overspelige vrouw Bianca thuis aantreft met prins Guido. Hij biedt Guido alles aan wat in zijn huis is en die kiest uiteraard voor Bianca. Vervolgens leidt dit na wat perikelen tot een duel tussen de beide mannen, waarbij Simone Guido ombrengt. Nadat zijn vrouw dit heeft aanschouwd, wordt ze weer verliefd op Simone en omarmen zij elkaar. 

De uitvoerenden zijn de sopraan Deborah Voigt als Bianca, de tenor David Kuebler [koebler] als Guido en de bariton Donnie Ray Albert als Simone. Ze worden begeleid door het Keuls Orkest onder leiding van James Conlon.

 

Samenstelling: