Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Klankbron

vr 17 feb 2023 18:00 uur

Klankbron 86

Saw Long Nan

 

Een wereldwijde première in deze Klankbron van de muziekstijl Saw Long Nan zoals gespeeld door de zanger Pinanop Thotsapon Burawat en de zangeres Chomyong Katiya, begeleid door Nattapon Sukya op de vedel, de saw lo en Guesakun Ngankayan op de luit, de süng.
Saw long Nan is een vorm van het Noord Thaise liedgenre Saw, dat beoefend wordt in de provincie Naan, langs de noordelijke grens met Laos. Het is een stijl die niet, zoals gebruikelijk bij het Saw genre, begeleid wordt door drie vrij riet blaasinstrumenten, de pii, en een luit, de süng, maar alleen begeleid wordt door snaarinstrumenten, een vedel, de saw lo, en de luit, de süng. Het zijn opnamen gemaakt in het huis waar de groep repeteert op 20 November van 2022 in Ban Muang Jang, net buiten Nan stad.
Het begint met een lied ter verwelkoming van de luisteraars waarin ook hun Saw leraar aangeroepen wordt, Po Kampai, en de geest van het genre gevraagd wordt om te komen en de muzikanten te helpen bij hun optreden. Het wordt gevolgd door Tatong Teng Labam, een liefdeslied en dans met de melodie Tatong Teng en een Birmese dansvorm. Dan de klassieker Chao Suwat Nang Buakam, het dramatische verhaal van Prins Suwat en vrouwe Buakam, gevolgd door Pleng Eu Sata Wan Kirt, een lied over de invloed van de dag van de week waarop je geboren bent op wat je overkomt en wat je karakter is. Vervolgens de Saw Pan Fai, de Saw van het spinnenwiel dat verhaalt van een onschuldige jeugd en de lijdensweg van het opgroeien en de volwassenheid. De laatste twee liederen zijn Praloh Meung Nan over Praloh die van huis wegliep naar het bos en de Saw Papon waarin de luisteraars veel geluk toegewenst wordt.

01 Saw Long Nan                                                            11’38

02 Tatong Teng Labam Pama Tam Nong                 7’34

03 Chao Suwat Nang Buakam                                    10’39

04 Pleng Eu Sata Wan Kirt                                           5’00

05 Saw Pan Fai                                                                5’36

06 Saw Praloh Meung Nan                                          9’17

07 Saw Panpon                                                                9’24

All tracks composed, arranged and played by Pinanop Thotsapon Burawat – vocals, Chomyong Katiya – vocals, Nattapon Sukya – saw lo, Guesakun Ngankayan – süng.
Recording, editing and production Fred Gales, Sound Reporters.

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan