Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Geen dag zonder Bach

vr 24 feb 2023 13:00 uur
Genre: Barok
Componisten/uitvoerenden: Georg Philipp Telemann | Johann Sebastian Bach | Rudolf Lutz

Aflevering 1140. Deze wordt samengesteld door Jörg Hübert, onze contactpersoon bij de J.S. Bach-Stiftung. Hij maakte een programma over de Duitse tenor Georg Poplutz (zie foto).

Vind hier meer info over Georg Poplutz.

Vertaling van het Duits:
“Ik weet dat mijn Verlosser leeft”. Veel luisteraars zullen nu denken aan de aria met deze tekst uit George Frideric Händels “Messiah”.
De inhoud van deze uitspraak, die wordt gevormd door een diepe religieuze overtuiging, is eerst te vinden in het Oude Testament in Job (19-25), later in Paulus en in Openbaring. In de ‘Alten Bachausgabe’, die in 1899 werd voltooid, staat een solocantate voor tenor met dit begin van de tekst van BWV 160. De nummering van alle cantates is opgenomen in de door Wolfgang Schmieder samengestelde ‘Bachwerkeverzeichnis’.
Het is interessant wat een Bach-onderzoeker te zeggen had over dit werk, dat meer dan honderd jaar geleden voor de eerste Paasdag is gemaakt en waarvan de tekst is geschreven door Erdmann Neumeister. De Bach-biograaf Philipp Spitta bevestigt dat de hele compositie een mengeling is van zachte intimiteit en frisse levensvreugde.
Bach heeft een juweel van ontroerende declamatie gemaakt. Dus lof voor Johann Sebastian. Maar nu komt de verrassing. De eer gaat echter naar Georg Philipp Telemann. Uit onderzoek is gebleken dat de toeschrijving aan Bach onjuist was, en dat Telemann de eigenlijke componist is. De cantate heeft nu het nummer 1:877 in de Telemann Werkeverzeichnis’.

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
1. Cantate “Ich Weiß, Dass Mein Erlöser Lebt”, TWV 1/877
– 1. Aria
– 2. Recitativo
– 3. Aria
– 4. Recitativo
– 5. Aria
Georg Poplutz, tenor. Telemann-Ensemble Frankfurt olv. Andreas Köhs
(cd Ich Bin Mit Gott Vergnügt)

Georg Christian Schemelli publiceerde in 1736 in Leipzig een hymneboek met 954 heilige liederen en aria’s. In die tijd was hij koordirigent van het kasteel in Zeitz, een stad in Saksen-Anhalt. Van deze liederen zijn er 69 voorzien van noten, bestaande uit een melodie en een basstem.
Bachs deelname aan deze liederenbundel is zeker, zijn aandeel hierin kan zijn dat de baslijnen met de figuren grotendeels van hem zijn, samen met enkele melodieën. Van de vijf Schemelli-nummers, uitgevoerd door Georg Poplutz, wordt alleen de eerste beschouwd als volledig van Johann Sebastian Bach.

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
2. Vergiß Mein Nicht, BWV 505
3. Was Bist Du Doch, O Seele, So Betrübet, BWV 506
4. Schaff’s Mit Mir, Gott, BWV 514
5. Ich Halte Treulich Still, BWV 466
6. Jesus, Unser Trost Und Leben, BWV 475
Georg Poplutz, tenor. Telemann-Ensemble Frankfurt olv. Andreas Köhs
(cd Ich Bin Mit Gott Vergnügt)

Thomaskirche-organist Johannes Lang is al meer dan een jaar in dienst in Leipzig. In 2016 nam hij het derde deel op van Bachs “Clavierübung” op het Metzler-orgel in Gais (kanton Appenzell Innerrhoden) met Vokalensemble der Bachstiftung St. Gallen. Op de CD zijn tussen de koraalarrangementen voor orgel veelal vierstemmige vocale bewerkingen ingevoegd. Voor elk van de geselecteerde koralen schreef Bach een “grote” versie inclusief pedaal en een “kleine” versie zonder pedaal, dus manualiter. Vandaag zijn er twee “grote versies” te horen die een vierstemmige vocale beweging omlijsten.

7. Uit Clavierübung III ‘Orgel Messe’:
– Christe, aller Welt Trost, BWV 670
– Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 371 – Kyrie, Gott heiliger Geist
– Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 671
Vokalquartett der J.S. Bach-Stiftung (Lia Andres, sopraan. Antonia Frey, alt. Raphael Höhn, tenor. Philippe A. Rayot, bas). Johannes Lang, orgel (Metzler AG, Dietikon, 1990 – Katholische Kirche Gams, Sankt-Gallen, Zwitserland)
(cd Clavierübung III Orgel Messe Johannes Lang – Vokalquartett der J.S. Bach-Stiftung)

Rudolf Lutz als componist. Zijn ‘Concerto in Re per diversi strumenti’ heeft hij gemaakt in opdracht van het Bachfestival in Leipzig en ging in juni 2022 in première. Gudrun en samensteller Jörg Hübert waren er in Leipzig bij tijdens de première, uitgevoerd door Camerata Bachiensis in de balzaal van het oude stadhuis. Wij laten de uitvoering door het ensemble van de J.S. Bach-Stiftung horen, onder leiding van Rudolf Lutz.

Rudolf Lutz
8. Concerto In Re Per Diversi Stromenti
J.S. Bach-Stiftung olv. Rudolf Lutz
(cd Lutzemburgerli Rudolf Lutz)

Johann Sebastian Bach
9. Duet nr. 1 in e-klein, BWV 802
Vokalquartett der J.S. Bach-Stiftung. Johannes Lang, orgel
(cd Clavierübung III Orgel Messe – Johannes Lang – Vokalquartett der J.S. Bach-Stiftung)

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan