Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Sonoor

vr 24 mrt 2023 04:00 uur

Sergei Rachmaninov, 150 jaar geleden geboren.


Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Sergei Rachmaninov werd geboren. Hij
kwam als Sergei Vasiljevitsj Rachmaninov ter wereld, op 1 april 1873 op het landgoed Oleg, in het district Novgorod (nabij het huidige Sint-Petersburg). Zijn familie was van aristocratische komaf.

Muziek was belangrijk binnen Rachmaninovs familie; zijn vader speelde piano en zijn grootvader had zelfs nog pianolessen gehad van de Ierse componist John Field. Het was geen grote verrassing dat de jonge Sergei ook muzikaal talent bezat. Hij ging al op zijn twaalfde naar het conservatorium van Sint-Petersburg. Door de scheiding van zijn ouders presteerde hij slecht, waarop hij zijn studiebeurs verloor. Hierop probeerde hij het opnieuw aan het conservatorium van Moskou waar hij wel slaagde.

Anders dan generatiegenoten Richard Strauss en Arnold Schönberg bleef Rachmaninoff zijn leven lang trouw aan het negentiende-eeuwse tonale idioom. Daardoor werd en wordt zijn muziek vaak als ouderwets beschouwd. Dat mag zo zijn maar populair is veel van zijn werk wel. Zijn 2e pianoconcert uit 1901 kan wel als zijn beroemdste werk beschouwd worden. Vooral door het gebruik hiervan in de film Brief Encounter, van David Lean, uit 1945.

 

  • Piano Concert no.2.
    Kristian Zimmerman. Boston Symphony Orchestra olv. Seiji Ozawa.
  • Tweede Symfonie: Adagio.
    Koninklijk Concertgebouw Orkest olv. Maris Janssons.
  • Vocalise. Lynn Harrell, cello. Vladimir Ashkenazy, piano.

 

Samenstelling: