Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Folk It!

vr 14 jun 2024 18:00 uur

Nordic Sounds

Het noorderlicht schijnt niet alleen in de Scandinavische landen. Al eerder maakten we een uitstapje naar de Baltische staten en Oekraïne. In deze aflevering van het programma Folkit! Nordic Sounds -een programma waarin we muziek uit de streken waar het Noorderlicht zich opdoet- gaan we naar de noordwestelijke uithoek van Rusland. Sint Persburg zou je nog als een ‘noorderlichtstreek’ kunnen benoemen. Immers, de aloude Russische stad ligt op een steenworp afstand van Finland. Die stad is de bakermat van de folkrockformatie Otava Yo. We horen in hun muziek de Russische variant van de (Finse) kantele of de (Estse) Kokle,, hier de gusli genoemd. Maar ook een gerestaureerde Russische doedelzak klinkt in hun opzwepende en aanstekelijke muziek door. En het inmiddels achttal muzikanten van de formatie voegt naast een heleboel akoestische instrumenten bass, drums en elektrische gitaren toe. Otava Yo is daarmee dé exponent van de Russische folkrock.

Siberië roept associaties op met uitgestrekte toendra’s, koud, permafrost en helaas ook met minder aangename situaties. Maar ook daar kennen ze het noorderlicht. En daarom aandacht voor een van de meest interessante folkgroepen Vedan Kolod. Een trio bestaande uit louter familieleden die zich als doel stelt de oude cultuur -en dan met name de muzikale- te verduurzamen door overgeleverde liederen en melodieën op een hedendaagse wijze uit te voeren. Met authentieke -akoestische- instrumenten, naast bijvoorbeeld bouzouki en  mandoline. Hun zang klinkt archaïsch en daar moet je even aan wennen. Wellicht ook de muziek, want behoudend of etnisch kan je de uitvoeringen niet (altijd) noemen. Luister maar…

Zowel van Otava Yo (Loud and clear) als Vedan Kolod (Bird) verscheen onlangs een nieuwe albums. Wij maakten daaruit een selectie.

Otava Yo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otava yo – Loud and clear – ARC music EUCD2971

1.      Good evening (trad) 4:28

2.      Zilivochka (trad, Alexey Belkin) 4:31

3.      A Gusli tune (Alexey Belkin) 4:48

4.      Timonia (trad) 4:41

5.      There goes our gusli (trad, Otava Yo) 4:28

6.      Don’t you fly nightingale (trad, Otava Yo) 4:10

Vedan Kolod – Birds – CPL073

7.      Cuckoo (trad) 3:28

8.      Aviatrix (Valey Naryshkin) 6:29

9.      Flock of ducks (trad) 4:48

10.  Birds (Valery Nayshkin) 4:25

11.  Raven (trad, Valery Naryshkin, Tatiana Naryshkin) 6:55

12.  Swallow (trad) 2:33

 

 

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan