Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner
Oud

Zwerven door de Middeleeuwen

di 25 jun 2024 10:00 uur

In deze uitzending horen we muziek van één componist: Zacara da Teramo (ca. 1360-1416). Hij schreef misdelen, maar ook wereldlijke liederen. Alles wordt uitgevoerd door La Fonte Musica olv. Michele Pasotti.

Zacara da Teramo werd rond 1360 in Teramo geboren, waarschijnlijk in een familie van boekillustrators, want ook hij was als zodanig werkzaam, ondanks zijn fysieke handicaps: hij miste een aantal vingers en tenen.
In 1390 wordt zijn naam voor het eerst in Rome vermeld als boekillustrator, en het jaar daarop trad hij in die hoedanigheid in dienst van de paus. Waarschijnlijk maakte hij toen al als zanger deel uit van de pauselijke kapel.
Als componist heeft hij zowel sacrale als wereldlijke muziek nagelaten. Het sacrale deel bestaat vrijwel uitsluitend uit zettingen van twee misdelen: Gloria en Credo. In de overgeleverde bronnen komen ze meestal als paar voor; in dit programma horen we drie van deze paren.

De wereldlijke muziek levert nogal wat problemen op. De teksten zijn vaak nauwelijks te begrijpen. Naast liefdesliederen zijn er ook satirische liederen. Een aantal heeft betrekking op kerkelijke en politieke gebeurtenissen. Wat de muziek betreft: sommige liederen zijn in een declamerende stijl geschreven. Andere hebben een dialogisch karakter: de tekst springt van de ene naar de andere stem, in imitatie en soms in de vorm van echo.
In een aantal liederen combineert Zacara die twee stijlen.
We horen vier liederen uit de opname van het complete oeuvre van Zacara da Teramo, die Michele Pasotti met zijn ensemble La Fonte Musica maakte.

Zacara da Teramo (ca. 1360-1416)

1. Gloria (I)
2. Credo (II)
3. Gloria ‘Anglicana’
4. Credo ‘du Vilage’
5. Gloria ‘Gloria laus honor’
6. Credo (III)
7. Aymè per tutto l’or
8. Amor né tossa
9. Movti’a pietade
10. Dime, Fortuna
La Fonte Musica olv. Michele Pasotti
(cd: “Enigma Fortuna – Complete Works” – Alpha 640, 2021)

aanvulling:
anoniem
11. Constantia
La Fonte Musica olv. Michele Pasotti
(cd: zie 1-10)

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan