Acoustic Roots | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Acoustic Roots

vr 20 mrt 2020 21:00 uur

Ton Maas ontvangt Raj Mohan & Ensemble in Acoustic Roots in Podium Oost, Utrecht

Raj Mohan is een Geet/Ghazal/Bhajan/Pop-singer, componist, singer-songwriter en dichter. Hij is de bekendste Sarnámi artiest in Nederland van de afgelopen dertig jaar.

Raj Mohan’s overgrootouders arriveerden in 1873 als gastarbeiders per schip in Suriname en kwamen uit het toenmalig Brits Indië. Tussen 1873 en 1916, kwamen meer dan 35.000 Hindoestaanse arbeiders naar Suriname. De Sarnámi worden zij genoemd en zij behielden hun eigen cultuur en taal, zelfs na 140 jaar. Veel van deze Hindoestanen keerden terug naar India, een gedeelte bleef in Suriname en een gedeelte woont nu in Nederland, zoals Raj Mohan.

Raj Mohan ontwikkelde een stijl van liedjes en gezongen poëzie in de Sarnámi-Bhojpuri taal, de Sarnámi Geet & Pop, die niet zo veel verschilt van de Baithakgana folkmusic van Suriname. Hij heeft 5 albums uitgebracht (waaronder een Bhajan album met Shri Anup Jalota) en 2 boeken met Sarnami-Bhojpuri gedichten. Zijn laatste album ‘Dui mutthi’ (2013) is uitgebracht ter gelegenheid van 140 jaar Indiase immigratie in Suriname.

 

Het ensemble bestaat uit:

Raj Mohan: zang, tanpura, harmonium en gitaar
Tammo Heikens: akoustische gitaar
Mark Alban Lotz: bansuri, fluit
Suresh Sardjoe: tabla
Melanie Tangkau: contrabas

Raj Mohan & Ensemble zou Hindoestaanse blues uit de diaspora ten gehore brengen tijdens één van de Old Roots New Routes concerten in maart, maar deze reeks is helaas afgelast wegens het Coranavirus.

Old Roots New Routes biedt een podium aan deze ‘Dutch delta sounds’ met opmerkelijke, semi-akoestische formaties. Musici met wortels in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Samen met Nederlandse zielsverwanten slaan ze vanuit hun ‘old roots’ nieuwe wegen in. Oude muziektradities uit andere culturen ontwikkelen zich in de Lage Landen langs verrassend nieuwe lijnen. Die kruisbestuiving heeft geleid tot een nieuw muzikaal idioom, met verrassende impulsen voor bestaande genres.

Dutch Delta Sounds, die naast onze gasten van vorige maand, Neco Novellas & Ernst Reijseger, ook het optreden van Raj Mohan & Ensemble in Acoustic Roots hebben geregeld, hebben samen met de artiesten een enorme strop door het Coronavirus. Gelukkig is het gelukt om volgend jaar nieuwe data te vinden om Old Roots New Routes weer op te pakken. We zijn er vroeg bij, check alvast even je agenda:

Za 06 feb 2021 – Neco Novellas & Ernst Reijseger – Podiumonderdetoren, Grootschermer

Vr 19 feb 2021 – Raj Mohan & Ensemble – Amstelkerk, Amsterdam

Za 20 feb 2021 – Raj Mohan & Ensemble – TV, Utrecht

Za 20 mrt 2021 – Mozaiek Ensemble – Amstelkerk, Amsterdam

Vr 09 apr 2021 – Tarmonica – Amstelkerk, Amsterdam

Za 24 apr 2021 – Patricio Wang & Ensemble – TV, Utrecht

Za 01 mei 2021 – Patricio Wang & Ensemble – De Duif, Amsterdam

Tot die tijd hebben we gelukkig de opnames met Raj Mohan en Neco Novellas & Ernst Reijseger. Genieten kan dus alsnog met Old Acoustic Roots, New Routes!

Meer informatie op de website van Dutch Delta Sounds

Playlist:

Tore dular
Meera bhajan
Nisa sa

Aao yeh dharti (Nazim Hikmet)
I des ham
Mai re

Kantraki
Tu tani se
Khushboo khayal

Main teri aankh men C
Aao yeh dharti (Nazim Hikmet)

Samenstelling: