Anadolu Havasi | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Anadolu Havasi

vr 7 mei 2021 20:00 uur

Anadolu Havasi laat de diversiteit van de vele muzikale genres van Turkije zien en verbindt deze muziek aan de historische en maatschappelijke context van Turkije en de bredere regio.

 

Aflevering 5 van Anadolu Havasi behandelt een van de oudste muzikale en literaire tradities van Anatolië: de Aşık.

Al honderden jaren reizen Aşık door Anatolië, Azerbeidzjan en Iran. Vergezeld van de Saz of kopuz (beiden een type luit) vertellen ze epische verhalen,  zingen ze over onmogelijke liefde of stellen ze onrecht aan de kaak. De Aşık is vergelijkbaar met een bard of minstreel. De liederen en teksten van Aşık uit de 15de eeuw – zoals Pir Sultan Abdal zijn nog steeds algemeen bekend in Turkije. Ook de traditie van de Aşık is nog steeds levend. Moderne Aşık zoals Âşık Veysel, Ali Ekber Çiçek en Neşet Ertaş hebben een mythische status verworven.

Hun muziek is vaak melancholisch en dragend en door de trillers, felle, pijnlijke melodiën op de Baglama en expressieve zang is het niet nodig de teksten van de Aşık te verstaan. In de Baglama en de zang weerklinkt vaak de weidsheid en eenzaamheid van de steppes van Anatolië, maar de nummers van de Aşık kunnen evengoed opzwepend en dansbaar zijn.

Luister in deze aflevering naar Âşık Veysel, Ali Ekber Çiçek, Arif Sağ, Nuray Hafiftaş en ‘de Plectrum van de Steppe’, Neşet Ertaş.

 

  1. Aşık Veysel – Yıldız

  1. Ali Ekber Çiçek – Çeke Çeke Bu derdim 3
  2. Ali Ekber Çiçek – Derdim Çoktur
  3. Ali Ekber Çiçek – Ilahi Dostum
  4. Arif Sağ – Topal Oyun Havası
  5. Arif Sağ – Bağlama Solo
  6. Nuray Hafiftaş – Ya Beni de Götür
  7. Neset Ertaş – Yalan Dunya
  8. Neset Ertaş – Gurban Olduğum
  9. Neset Ertaş – Tatlı Dille Güler Yüze