Bach & Co | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Bach & Co

ma 16 mei 2022 02:00 uur

Podcast over Bach, aflevering 37. Deze aflevering van Bach & Co staat bijna geheel in het teken van de op 13 april 2022 in Utrecht uitgevoerde Johannes Passion van J. S. Bach in een Xi uitvoering, waarbij Xi staat voor ‘extra intiem’.

Een minimale bezetting van uitvoerenden: twee zangers per stem in het koor, die ook de solo-aria’s zingen, begeleid door Collegium Delft in kamermuzikale bezetting.
Met Nederlands meest geroemde tenor op dit gebied, Nico van der Meel, als evangelist (verteller), op een van de mooiste locaties: de Geertekerk in Utrecht. Het geheel staat onder leiding van Annemiek van der Niet (zie uitgelichte foto).

In Bach & Co praten we hierover met de dirigent, Annemiek van der Niet en Lotte Beukman, celliste/gambiste van Collegium Delft. Lotte Beukman is tevens coördinator en zakelijk leider van Collegium Delft.

Deze uitvoering is in korte tijd tot stand gekomen en door de Concertzender opgenomen. Eigenlijk pas beschikbaar gekomen om deze uit te zenden nadat de Passietijd al voorbij was, maar we vonden het zonde om de opname één jaar op de plank te laten liggen, dus hebben de makers van Geen dag zonder Bach en Bach & Co besloten om de Passietijd met twee weken te verlengen.

De uitvoering is integraal te beluisteren (in 2 delen) op 28 en 29 april 2022 van 13.00 tot 14.00 uur op de Concertzender bij Geen dag zonder Bach.

Fragmenten van:
Johann Sebastian Bach (1685–1750)
0. Tune Bach & Co
Uit Sonate voor viool en klavecimbel nr.4 in c-klein, BWV 1017: (Largo)
Janine Jansen & Friends

Uit de Matthäus-Passion, BWV 244:
1. nr 68. (Chor) Wir setzen uns mit Tränen nieder
J.S. Bach-Stiftung olv. Rudolf Lutz

Uit de Johannes-Passion, BWV 245:
2. nr 22. (Choral) Durch Dein Gefängnis, Gottes Sohn
3. nr 19. (Arioso bas) Betrachte, Meine Seel
4. nr 30. (Aria alt) Es Ist Vollbracht
5. nr 39. (Chorus) Ruht Wohl, Ihr Heiligen Gebeine
Dorien Lievers, alt. Johan Vermeer, bas. Collegium Delft olv. Annemiek van der Niet (zie foto)
(Opname: 13 april 2022, Geertekerk Utrecht. Techniek en productie: Wijnand de Groot)

 

Samenstelling & presentatie: