spinner

Bijdetijds

zo 21 dec 2014 17:00 uur

Vanaf augustus 2014 zendt De Concertzender elke maand een aflevering uit een nieuwe serie van programma’s uit waarin de huidige generatie Nederlandse componisten in kaart zal worden gebracht. Wie beïnvloedt wie? Wat zijn belangrijke muzikale inspiratiebronnen? En wat zijn hun drijfveren? Elke maand zenden wij recente werken van hen uit, maar vragen wij hen ook naar één sleutelwerk dat hen dierbaar is of dat een belangrijke rol in hun ontwikkeling heeft betekend. Tenslotte vragen wij hen om voor het volgende programma in deze serie alvast een werk van een collega te laten horen. Op deze manier ontstaat er als vanzelf een canon van de nieuwste Nederlandse muziek.

In deze vijfde aflevering geven we letterlijk en figuurlijk het woord aan Thanasis Deligiannis, die het programma grotendeels zelf zal presenteren.
De uit Griekenland afkomstige Deligiannis groeide op in een familie van volksmuzikanten. Hij studeerde compositie aan de universiteit van Thessaloniki en volgde daarnaast toneel- en muziektheater lessen. Tussen 2007 en 2010 studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij o.a. Wim Henderickx. Inmiddels maakt hij deel uit van het artistiek team van het Nieuw Ensemble, het Atlas Ensemble en is hij coördinator bij de afdeling Compositie aan het Amsterdams Conservatorium. Daarnaast werkte hij mee aan diverse (muziek-)theater voorstellingen, als acteur, koorzanger, maar ook als dirigent.

1. Thanasis Deligiannis.

Quintet
(excerpt from I/O).

Kaja Draksler, piano. Ernestine Stoop, harp.
George Dumitriu, electrische gitaar.
Rob Dirksen, contrabas. Ryoko Imai, percussion.

2. Kleftes Veltsistini, Greek traditional music.
3. Thanasis Deligiannis. Yriaeas.
Asko/Schönberg ensemble olv. Bas Wiegers.
4. Hudson Mohawke. 3.30.
5. Issos Tsabunistos, Greek traditional music.
6. Thanasis Deligiannis. Excerpt from Lovyrinths.  Draaiorgel The Busy Drone.
7. The Tuss. Death Fuck.
8. Trevor Grahl.
Zo Laat, 3rd movement of Levensliederen. Kamerkoor Musica Vocale olv Rob Vermeulen.
Met Rik Helmes, piano & Dirk Luijmes, harmonium.

9. Trio Fieldwork. Rai.
Vijey Iyer, piano. Steve Lehman, alt-sax.
Tyshawn Sorey, drums.
10. Kaja Draksler. Army of Drops.
Kaja Draksler, piano.

11. Hudson Mohawke. Fruit Touch.

Samenstelling: