spinner

Bijdetijds

ma 14 sep 2009 19:00 uur

Limburgse Kaas #9. Ruud van Eeten.
Limburgse Kaas. Niet iedereen houdt ervan, maar het is wel een begrip. Deel 9 van onze serie over hedendaagse Limburgse muziek is geheel gewijd aan de componist Ruud van Eeten.

Van Eeten werd geboren in Geleen in 1973. Hij groeide op in Obbicht. Hij studeerde muziektheorie en orkestdirectie aan het Brabants conservatorium in Tilburg. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag behaalde hij daarna zijn Mastertitel in orkestdirectie.
Van Eeten heeft als dirigent verschillende orkesten en ensembles geleid, waaronder Multifoon. Hij was gastdirigent bij het Limburgs Symphonie Orkest, het Musikcollegium Winthertur, de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen en het Orchestra Sinfonico della provincia Bari. Ook was hij assistent-dirigent bij de Opera National de Lyon. Hij had de muzikale leiding bij de opera Tijdvaarders, waarbij hij het orkest De Volharding leidde. Tevens maakte hij met een ensemble van Het Brabants Orkest een tournee door Indonesië en Aruba. In 2002 won Van Eeten de Bernard Haitink prijs.
Als componist schreef Ruud van Eeten een gevarieerd oeuvre waarin blaasinstrumenten vaak een grote rol spelen. Hij schreef onder andere werken voor orkest De Volharding en het Nieuw Trombone Collectief,  het Egidius Kwartet, het Amstel Kwartet, het Arte Duo en Studentenorkest Ananta. De laatste jaren gaan er geregeld werken in première op verscheidene festivals zoals ‘November Music’ en het ‘International Trombone Festival’.  In 2009 zal zijn eerste opera Koning Willen II in Tilburg in première gaan.
Begin 2004 werd hem tijdens het ‘Traces of Voices’ Festival de Anjer muziekprijs uitgereikt voor zijn compositie Marianne.
In 2006 is Ruud van Eeten benoemd tot artistiek en zakelijk directeur van het Muziekcentrum De Toonzaal in ’s-Hertogenbosch. Naast de programmering houdt hij zich ook bezig met lezingen, inleidingen, festivals, gastcolleges en workshops.
 
In de uitzending van vandaag richten we ons op Ruud van Eeten als componist.
Van Eeten zegt zelf over zijn muziek: “Mijn muziek is puur, ik heb er niet diep over nagedacht. Ik werk vanuit een onderbewuste drive en ik schrijf wat ik mooi vind. Simpel. De muziek is mijn muziek, geen poespas. Ik vertrouw op mijn intuïtie. Vaak ervaar ik de diepere betekenis voor mezelf en zelfs de inhoudelijke thematiek pas later.”

Ruud van Eeten.
1. Concerto for Saxophones and Orchestra (2004).
Aurelia saxofoonkwartet
en het Limburgs symfonie Orkest, gedirigeerd door Murry Sidlin.
Niet op cd verschenen.

2. Punktus Einz  (2005).
Aurelia Saxofoonkwartet
: Johan van der Linden (sopraansaxofoon), Niels Bijl (altsaxofoon), Arno Bornkamp (tenorsaxofoon) en Willem van Merwijk (baritonsaxofoon).
Challenge Records cc72148
3. Pianokwintet nr. 1 (2008).
Ronald Brautigam –
piano. Kryptos Kwartet: Hanna Drzewiecka – eerste viool, Elisabeth Wybou – 2de viool, Vincent Hepp – altviool en Anthony Gröger – cello.
Concertzender opname November Music 2008
4. Tipje van de sluier.
Orkest De Volharding
.
Niet op cd verschenen.
5. Marianne voor strijkkwartet en 4 zangers (2004).
Prinse Kwartet, onder leiding van Melanie Jansen en het Egidius Kwartet.
Niet op cd verschenen

Samenstelling: