Bijdetijds | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Bijdetijds

ma 23 jan 2023 19:00 uur

Quizvraag: Wat hebben Toru Takemitsu en Giacinto Scelsi met elkaar gemeen? Antwoord: ze waren allebei goed bevriend met Morton Feldman (foto). Takemitsu schreef zelfs een muzikaal in memoriam voor hem, dat vandaag samen klinkt met Feldmans Coptic Light en orkestwerken van Scelsi.

Coptic Light is Morton Feldmans laatste grote orkestwerk. Het werd in 1985 in première gebracht door de New York Philharmonic, maar klinkt hier in een wondermooie uitvoering van het Concertgebouworkest onder Eötvös.

Net zo kleurrijk is Twill by Twilight, in memory of Morton Feldman van de grootste Japanse componist van de twintigste eeuw, Toru Takemitsu, die het stuk schreef in 1989, een jaar na Feldmans dood. De uitvoering van London Sinfonietta onder Oliver Knussen, waarnaar u kunt luisteren, kreeg wereldwijd laaiend enthousiaste kritieken.

Quattro pezzi per orchestra en Chukrum van de Italiaan Giacinto Scelsi zijn ideale voorbeelden van een klanktaal die nergens mee te vergelijken is. Het is aan Morton Feldman te danken dat de wereld er kennis mee kon maken, want mede door zijn bemiddeling kwam Scelsi, die lang een marginale componist was, bij een groot uitgevershuis terecht en vond zijn raadselachtige muziek een groter publiek.

 

  1. Morton Feldman – Coptic Light / Concertgebouworkest olv. Péter Eötvös
  2. Toru Takemitsu – Twill by Twilight / London Sinfonietta olv. Oliver Knussen
  3. Giacinto Scelsi – Quattro pezzi per orchestra / Rundfunk Sinfonieorchester Saarbrücken olv. Hans Zender
  4. Giacinto Scelsi – Chukrum (deel 3 en 4) / Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks olv. Peter Rundel

 

Samenstelling: