spinner

Concertzender Live

ma 3 sep 2007 20:00 uur

(1) Op 20 januari zong het Asko Kamerkoor hun programma Verborgen Tuinen in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. In samenwerking met klaveciniste Anne Faulborn bracht het Asko Kamerkoor Nieuwe werk van Cathy van Eck, Johan van Krey en Kristoffer Zegers en bestaand werk van Kaija Saariaho. Met combinaties van stemmen, klavecimbel en elektronica ontsluierden zij de verborgen muzikale tuinen.
(2) Op 22 april klonk in de Grote kerk van Breda de wereldpremière van Pianophasing van Kristoffer Zegers uitgevoerd door 60 piano’s die door 120 pianisten werden bespeeld!

Kristoffer Zegers over Pianophasing: "Als componist ben ik al jaren geboeid door het feit hoe ik zelf elektronische muziek zo niet-elektronisch mogelijk en hoe ik instrumentale muziek juist zo computerachtig mogelijk kan laten klinken. Zo kenmerkt mijn elektronische muziek zich in niet pulserende langgerekte klanklandschappen (Singularity IV, Detonatie) en blijkt mijn instrumentale muziek juist machinaal te zijn. Daarmee bedoel ik, snelle noten, melodielijnen die afgekapt worden, thema’s die steeds over het instrumentarium heen springen en hierdoor al het vloeiende uit de muziek halen. Juist nu wil ik een stuk maken zonder elektronica (is nog niet gebeurd). In deze compositie voor 60 piano’s hoort men muzikale landschappen en regenbuien, alles dat tot de fantasie spreekt. Zelfs het klokkengeluid van een klein kerkje op de achtergrond, waaruit opeens duidelijk wordt dat het een klokkenfabriek is en er wel honderden klokken beginnen te luidden.

Techniek: (1) Fokke de Boer, (2) Bart Brouns
Productie: (1 & 2) Rolf Buijs

Samenstelling: