spinner

Concertzender Live

ma 5 mei 2008 20:00 uur

Twee concerten: (1) Componistenprotret van Astrid Kruisselbrink. Opname van 17 februari 2008 in het van Abbemuseum te Eindhoven. (2) Het TROMP Muziekconcours organiseerde een laureatenconcert, ditmaal met drie slagwerkers. Opname van 16 december in het Muziekcentrum Frits Philips van Eindhoven.

(1) Lyrisch, vol expressie en helemaal to the point. De muziek van de sinds enkele jaren in Eindhoven wonende componiste Astrid Kruisselbrink [Velsen, 1972] leest als goede literatuur: spannende verwikkelingen, stormachtige ontboezemingen en een rake ontknoping. Helderheid en eenvoud bepalen de structuur van haar composities. Door haar liefde voor avant-garde popmuziek weet ze de luisteraar met pakkende kristalheldere melodieën aan zich te kluisteren. Daarnaast is de componiste sterk beïnvloed door filosofie en literatuur. In het Van Abbemuseum worden ondermeer twee composities uitgevoerd die mede tot stand kwamen door een samenwerking van Axes en November Music. Het VocaalLAB* [voorheen Nederlands Vocaal Laboratorium] voert Speech [2005] uit in de toren van het museum. Een stuk voor zes stemmen, waarin spraak tot op het bot wordt ontleed. Het duo Heleen Hulst [viool] en Gerard Bouwhuis [piano] voert Strokes [2007] uit in het auditorium. Over ‘streken, strelingen en slagen’. En Gerard Bouwhuis speelt Goin’ Down [2006] voor piano-solo, oorspronkelijk geschreven voor zijn collega Marcel Worms. (tekst: November Music).
(2) Uitvoerenden: Yi-ping Yang, Shizuka Seki, Ramon Lormans: slagwerk . 1.Takemitsu. Rain Tree. 2.Michio Kitazume. Side by side. 3.Thierry de Mey. Musique de table. 4.Chris Gendall. Dita. 5.William Kraft. Soliloquy. 6.Guo Wenjing. Drama.
Opnametechniek: Kees van de Wiel (1 & 2)

Samenstelling: