spinner

Concertzender Live

za 26 jul 2008 12:00 uur

Dag van Europa: Europese viooltradities, van lyra tot nyckelharpa. Opname van 9 mei 2008, RASA, Utrecht.

Tijdens de Dag van Europa belichtte RASA de muzikale diversiteit van Europa door twee bijzondere viooltradities naast elkaar te plaatsen:de lyra en de nyckelharpa.
De lyra is een Griekse vedel die op de knie wordt gespeeld. De jonge Kretenzer Stelios Petrakis is een begaafd lyraspeler en daarnaast ook bouwer. Hij richt zich op de oude Kretenzische stijl, maar maakt ook muzikale uitstappen naar de Balkan en Klein-Aziƫ. Zijn lyra is dan ook een typische Kretenzische lyra. Als jonge lyra-speler brengt Petrakis ook heel vernieuwende composities, hierbij begeleid door Pericles Papapetropoulos, die zowel de langhals- als korthalsluit (bulgari en laouto) bespeelt.
Op dezelfde avond zal een ander bijzonder strijkinstrument te horen zijn: de nyckelharpa. De speler drukt de snaren van dit instrument in via toetsen, terwijl hij met een korte strijkstok over de snaren strijkt. Het instrument komt uit de Zweedse folkmuziek en werd vroeger gebruikt om volksdansen mee te begeleiden. Hoewel het een eeuwenoud instrument is en al in de Middeleeuwen werd gebruikt bij feesten aan het hof, is er pas sinds de folk-revival in de jaren zestig weer echt belangstelling voor de nyckelharpa. De klassiek geschoolde Belgische violist Didier Francois, die eerder ook met de gypsy-legende Stephane Grappeli speelde, laat dit bijzondere instrument in verschillende hoedanigheden klinken. Hierbij wordt hij begeleid door Gilles Chabenat op de draailier, een ander Middeleeuws instrument.
Opnametechniek: Gert Mensinga

Samenstelling: