Concertzender Live | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

vr 24 apr 2009 14:00 uur
Componist: Jankees Braaksma

Twee opnames uit het Festival Oude Muziek & Oude Podia: (1) op 3 oktober 2008 speelden Musica Amphion o.l.v. Pieter Jan Belder op Kasteel Twickel, Delden en (2) een dag later op 4 oktober speelden Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma in de Stiftskerk, Weerselo.

(1) U hoort werken van Unico Wilhelm van Wassenaar en tijdgenoten. UItvoerenden: Musica Amphion: Kate Clark (traverso), Rémy Baudet, Sayuri Yamagata, Franc Polman, Kees Koelman (barokviool), Staas Swierstra (altviool), Albert Brueggen (barokcello), Maggie Urquhart (violone), Pieter-Jan Belder (klavecimbel)
(2) U hoort o.a. een WERELDPREMIERE met Muziek uit de Achterhoek: eind 14e eeuw werden er in de oostelijk deel van Nederland en het grensgebied met Duitsland bijzondere liederen geschreven en gezongen. Twee ervan, ‘Liepliker zart’ en ‘Tzairlicher aert’ zijn direct uit deze streek afkomstig, en worden vandaag voor het eerst weer uitgevoerd. Op het programma staan ook een paar dansen uit de regio (Danse de Cleves en Frysicum). Daarnaast klinken twee 14e eeuwse professionele minstreels op het gebied van de virelai: Machaut en Landini. Landini’s ‘Adiu, adiu dous dame’ en Machaut’s ballade getuigen van een ongewone polyfone schoonheid. 
Ook hoort u Maria hymnen, in de 14e en 15e eeuw zeer populair. De melodie van deze liederen vond haar oorsprong bij een volkslied, zoals b.v. bij de melodie van ‘Ave Maria suete maeght’ dat de wijs heeft van een drinklied..
Opnametechniek: Jac van ’t Veer
Productie: Rolf Buijs

Samenstelling: