spinner

Concertzender Live

do 20 aug 2009 20:00 uur

2 Oude (muziek) opnames uit de Noorderkerk: (1) het Trio Zimbello, dat als een ware Zimbello (= lokvogel) haar publiek wil boeien bracht op 11 februari 2006 het programma Influenza en (2) op 10 maart 2007 deden The Three Ladies of Ferrara de tijd Het Concerto delle Donne herleven.

(1) Niet een enge griep, maar het woord Influenza staat in dit geval voor de begrippen invloed/beïnvloeding. Het programma zoemt in dat kader in: op compositie-vormen met werken van Landini, Henrike Yudo (1983), Gibbons en Loevendie; op hóe tekstuele muziek de instrumentale muziek heeft beïnvloed met werken van de Machaut, de Narvàez, Rognioni, Bassano; en focust tot slot op pop & country met werken van Chiel Meijering (1954), van Eyck en Dowland.
(2) De 3 sopranen Aleksandra Anisimowicz, Claron McFadden en Talitha van der Spek zongen repertoire van Het Concerto delle Donne. Het ensemble werd in 1580 opgericht door Alfonso II, Hertog van Ferrara en bleef optreden tot het hof in 1597 ontbonden werd en was een groep beroepszangeressen, die beroemd waren vanwege hun technische en artistieke virtuositeit. Het ensemble ontwikkelde zich van een amateurgroep van hooggeplaatste hovelingen tot een groep beroepsmusici die geheel uit vrouwen bestond, wiens karakteristieke, rijk versierde zangstijl aanzien bracht aan Ferrara en die componisten als Luzzaschi, Gesualdo, de Wert en Monteverdi, inspireerde. De vrouwen traden 6 uur(!) per dag op en zongen hun eigen bloemrijke repertoire uit het hoofd of lazen partituren en ontvingen een salaris en andere bonussen, zoals een bruidschat en een appartement in het paleis van de hertog.
Opnametechniek: Joost Kist
Productie: Rolf Buijs

Samenstelling: