Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

wo 17 mrt 2010 10:00 uur

U hoort opnamen die we op 13 oktober in het Bimhuis en 16 november in het Rotterdamse Zuidpleintheater maakten van de 26-jarige Carmen Souza.

Carmen Souza (1981) is in Lissabon geboren in de schoot van een christelijke familie uit Kaapverdië. Ze was nog maar klein toen ze kennismaakte met het gevoel van de "Sodade" (heimwee) toen ze haar vader moest missen die lang van huis was door zijn werk op zee. Ze groeide op in een omgeving waarin het Crioulo, het Kaapverdische dialect dat haar ouders thuis spraken, zich mengde met het Portugees en de dagen zich lieten bepalen door de Kaapverdische levenshouding.
Haar eerste album ‘Ess ê nha Cabo verde’ kwam uit in 2005 en haar optreden op het WOMAD festival betekende haar internationale doorbraak. Op ‘Verdade’, haar tweede album (2008), brengt Carmen Souza een opzwepend en melodieus sidderend repertoire in het Crioulo. Verdade betekent waarheid, hetgeen een "goede titel is waaruit de ongelooflijke waarachtigheid van haar muziek spreekt", zegt Matt Forss van Inside World Music (USA).
De zangeres heeft een geheel nieuw en uniek geluid gegeven aan het Kaapverdische dialect van haar voorouders, het Crioulo, in een mix van traditionele Afrikaanse en Kaapverdische ritmes met invloeden van de hedendaagse jazz. Het resulteert in een aantal prachtige, scherpe en inspirerende nummers in een heel intieme en akoestische setting. Ze heeft inmiddels met veel succes op de grotere podia gestaan en heeft daarbij een spoor van bijzonder boeiende optredens nagelaten met haar onmiskenbare vrouwelijke maar tegelijk donkere, diepe aardse stem.
Opnametechniek: Bimhuis & Cees Sterrenburg
Productie: Rolf Buijs

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan