spinner

Concertzender Live

De 18de editie van Dag in de Branding presenteert de opera ‘Rage d’Amours’, een bizarre liefdesgeschiedenis van componist Rob Zuidam, die hiervoor eerder dit jaar de Kees van Baaren Prijs 2010 van de gemeente Den Haag kreeg toegekend. Reden voor de Johan Wagenaar Stichting om dit werk te laten uitvoeren door het Residentie Orkest met dirigent Otto Tausk in de Dr. Anton Philipszaal, in twee uitvoeringen die gratis toegankelijk zijn!
Als voorproefje laten wij u een ander vocaal werk van Zuidam horen: Der Hund.
In het tweede uur hoort u een aantal nummers van trio Windstreken van hun cd. Nouzha.

Rage d’Amours is de eerste opera die de bizarre liefdesgeschiedenis vertelt van Johanna de Waanzinnige (1479-1555), die geen afscheid kon nemen van haar overleden geliefde Philips de Schone en zijn stoffelijk overschot met zich meezeulde door Castilië en Léon. Geregeld liet ze de stoet hal houden om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen, hopend op zijn wederopstanding. Ze bleef aan zijn zijde totdat ze werd opgesloten in een kloostertoren. Een opera dus over liefde, dood en necrofilie – over passie en een tragische liefde, zo onvoorwaardelijk dat zij zelfs de dood wil overwinnen.
Als voorproefje op het festival, Der Hund van Robert Zuidam.
Charlotte Riedijk, sopraan. Gerrie de Vries, mezzosopraan. Sebastiaan Brouwer, tenor en het Doelenensemble.
Opname: 17 november 2006. Verkadefabriek den Bosch. Opnametechniek Kees van de Wiel.
Trio Windstreken | Op zaterdagmiddag is het Trio Windstreken te horen in Theater De Regentes. Het trio, bestaande uit kistorgelspeler Sebastiaan van Delft, sopraansaxofonist/fluitist Pieter de Mast en tablaspeler Niti Ranjan Biswas, oogstte al veel waardering met hun improvisaties en gecomponeerde muziek. Op hun nieuwste album, Nouzha, kijkt het ensemble ver over de eigen muzikale horizon heen. Biswas introduceert Indiase invloeden, Kamal Hors bespeelt de Arabische ud. Het resultaat is zeker geen klef ‘east meets west’ geluid. Daarvoor schiet de muziek te veel onverwachte kanten op, zoals in de middeleeuwse hit ‘Douce dame jolie’ van Guillaume de Machaut, die uitmondt in een saximprovisatie. Trio Windstreken combineert onversneden durf en fantasie met grote muzikaliteit.
– Nouzha. Trio Windstreken. LopLop LC 13310. Informatie: www. windstreken.com |

Samenstelling: