Concertzender Live | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

vr 10 nov 2006 20:00 uur

Vandaag een opname gemaakt tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht op 30 augustus in de Grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg. Daar speelde in het kader van het festival thema ‘Venetiaanse connecties’, het vocaal-instrumentale sextet Naqshi Navo uit Tasjkent, Oezbekistan.

De moderne staat Oezbekistan kan bogen op de meest prestigieuze oude cultuursteden van heel Centraal-Azië. Bukhara bijvoorbeeld was ooit een van de belangrijkste steden van het islamitische cultuurgebied, waar beroemde schriftgeleerden aan hoogaangeschreven madrasa’s doceerden, een soort religieuze universiteit. Het schitterende Samarqand, hoofdstad van diverse dynastieën, spreekt nu nog tot de verbeeldenig van menig westerling als decor voor verhalen van Duizend-en-één-Nacht. In Centraal-Azië coëxisteren vanouds twee verschillende culturen: de sedentaire Perzische en de nomadische Turkse.De nomadische muziek beschrijft de weg (yol), de sedentaire muziek beschrijft de plaats, de toestand (maqam). Het ensemble Naqshi Navo bracht een programma met klassieke stukken uit het traditionele maqam-repertoire en composities uit het volksere repertoire: liederen en instrumentale compostities voor allerlei soorten feesten. Om het bezoek van 17de-eeuwse Venetiaanse gezantschappen aan de centraal-Aziatische hoven te herdenken, speelt het ensemble deze muziek in een ceremoniële stijl waar blaasinstrumenten een rol in spelen.
Gezien het feit dat de emirs van de khanaten niet krenterig waren en hun gulheid als het aankwam op artistiek decorum, even royaal demonstreerden als hun Florentijnse of Venetiaanse ambts- en tijdgenoten, mogen we aannemen dat de klanken van Naqshi Navo een muzikale echo zijn van weleer, hier in het emiraat van de Oude Muziek.
(met dank aan Wieland Eggermont)
Techniek: Sabrina ter Horst
Productie: Rolf Buijs

Samenstelling: