spinner

Concertzender Live

za 2 nov 2019 14:00 uur

Het Ma’tut Music Ensemble en Liu Fang tijdens Houtfestival Haarlem 2019

 

Het Houtfestival Haarlem is een jaarlijks muzikaal evenement met een avontuurlijke programmering. Dit jaar vond het plaats op zondag 16 juni 2019. De Concertzender heeft een aantal concerten opgenomen waarvan wij er vanavond twee laten horen. De Chinese pipaspeelster Liu Fang en het Ma’tut Music Ensemble.


Het Ma’tut Music Ensemble put uit diverse spirituele muziektradities: liederen en muziekarrangementen uit soefirituelen, het Ottomaanse muziekrepertoire en andere muziektradities uit Mesopotamië en Anatolië.
Naast hun instrumentale vaardigheden, beschikken alle drie muzikanten ook over krachtige en kleurrijke stemmen, waarvan die van Shwan Sulaiman uitzonderlijk genoemd mag worden. Teksten en improvisaties worden in verschillende talen gezongen, zoals het Arabisch, Koerdisch, Perzisch en Turks. De optredens worden gekenmerkt door een mystieke, bijna sacrale atmosfeer. U hoort vier liederen, te beginnen met de traditional Firat.


1.  Firat, traditional (06:22)
2. Ah nice bir uyursun, anon (09:11)
3. Dermane (koerdische hymne) (03:03)
4. Sevdim Seni (hymne), Anon (05:46)

Liu Fang is een zeer veelzijdige muzikante. Zij bespeelt de pipa en dat is een Chinese luit. De pipa is met zijn ruim tweeduizendjarige geschiedenis een van de oudste Chinese muziekinstrumenten, en een van de meest expressieve.


Liu Fang staat bekend als “de keizerin van de pipa” vanwege haar virtuoze en expressieve interpretaties van de klassieke en traditionele Chinese muziek.
1. Liu Fang, trad. (03:14)
2. Liu Fang, trad. (02:51)
3. Liu Fang, trad. (0:12:47)
4. Liu Fang, trad. (05:47)
5. Liu Fang, trad. (05:47)

Opnametechniek en productie Wijnand de Groot

 

Samenstelling: