spinner

Concertzender Live

do 30 jul 2020 14:00 uur

Vandaag twee opnamen van amateurorkesten met monumentale werken van Sergej Rachmaninov en Richard Strauss.

 

In deze uitzending gaan we luisteren naar gedeelten van twee opnamen uit het archief; dit keer van amateurorkesten. In navolging van de vorige afleveringen luisteren we vooral naar Russische componisten uit de 19e en 20e eeuw. Te beginnen met een concert dat plaatsvond op 16 januari 1994 in de Frits Philipszaal in Eindhoven. Het programma werd verzorgd door het Nederlands Studentenorkest olv. Lawrence Renes, die destijds op hun 42e tournee waren. Deze tournee werd gemaakt om geld op te halen voor het goede doel, namelijk voor de gehandicapte student en vluchteling-studenten. Deze studenten zetten een maand lang hun studie opzij om rond te touren. Zij beginnen met de Rapsodie op een thema van Paganini voor piano en orkest van Sergej Rachmaninoff met solist Frank Peters. Dit werk wordt ook wel schertsend Rachmaninoff’s 5e pianoconcert genoemd. Het welbekende thema van Paganini heeft zeer veel componisten beïnvloed, zoals onder andere Liszt en Brahms. U hoort dus eerst het thema, met daarna de 24 variaties hierop. De 18e variatie is de allerbekendste, de waanzinnig romantische klanken die Rachmaninoff destijds aan z’n manager opdroeg.  

De Nederlandse dirigent Lawrence Renes studeerde onder Ed Spanjaard en Jac van Steen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in 1993 cum laude afstudeerde. Hij was in augustus 1992 een van de finalisten van de International Conductors Masterclass waarbij hij op televisie te zien was. Na het winnen van de Elisabeth Evertsprijs werd hij benoemd tot vaste dirigent bij het Filharmonisch Orkest van Zagreb, waardoor hij sindsdien overal ter wereld uitnodigingen krijgt. We gaan verder met het tweede stuk dat het Nederlands Studentenorkest speelde en dat is het symfonisch gedicht Ein Heldenleben van Richard Strauss.

Het tweede concert werd gegeven door Het Orkest olv. Alexander Vakoulsky. Alexander Vakoulsky was tussen 1987 en 2009 chefdirigent van dit orkest en is vorig jaar overleden. Hij kwam uit de Russische muziektraditie en heeft dit amateurorkest tot grotere hoogten geholpen. Zij speelden dan ook werken van Russische componisten, te beginnen met de befaamde 5e symfonie van Tsjaikovski. Dit werk bestaat uit vier delen.

Voor de luisteraars die er nog geen genoeg van hebben, volgt er een toegift van ditzelfde concert. U kunt hiernaar luisteren zolang de tijd het toelaat. Wederom van een Russische componist dit keer, Aleksandr Glazoenov. Luistert u naar het Altsaxofoonconcert met Arno Bornkamp als solist.

 

1. Sergej Rachmaninov
1873-1943
Rapsodie op een thema van Paganini, opus 43 voor piano en orkest
Nederlands Studentenorkest olv. Lawrence Renes. Frank Peters, piano.

Opname 16 januari 1994; Frits Philipszaal, Eindhoven; 

Opnametechniek: Hans Fischer, Peter Verbeek

 

2. Richard Strauss (1864-1949)
Ein Heldenleben, opus 40
Der Held; des Helden Widersacher; des Helden Gefährtin; des Helden Walstatt; des Helden Friedenswerke; des Helden Weltflucht und Vollendung
Nederlands Studentenorkest olv. Lawrence Renes. Saskia Viersen, viool.

Opname 16 januari 1994; Frits Philipszaal, Eindhoven; 

Opnametechniek: Hans Fischer, Peter Verbeek

 

3. Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj
Symfonie nr 5
andante – allegro con anima; andante cantabile con alcuna licenza; valse, allegro moderato; finale, andante maestoso – allegro vivace
Het Orkest olv. Alexander Vakoulsky

Opname 09 december 1992; Geertekerk, Utrecht; 

Opnametechniek: Kees Bijl

 

4. Glazoenov, Aleksandr
Altsaxofoonconcert
Arno Bornkamp, altsaxofoon. Het Orkest olv. Alexander Vakoulsky

Opname 9 december 1992; Geertekerk, Utrecht; 

Opnametechniek: Kees Bijl

 

Samenstelling: