Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Concertzender Live

do 25 mei 2023 14:00 uur

In 2001 waren we op het Zuid-Nederlands Jazzfestival in Eindhoven. Laten we zeggen dat we een hoop verschillende dingen hoorden.

We hebben maar vier concerten opgenomen op die elfde november van 2001. Of het festival er maar vier omvatte of dat we maar één dag en locatie konden doen, valt zo gauw niet meer te achterhalen.

Maar één ding kunnen we wel concluderen: de programmeurs hielden van afwisseling. De drie concerten die we vandaag gaan horen (het vierde kunt u desgewenst beluisteren in ons archief) omvatten twee knorrende stukken hout, een jamsessie op een pipa en een mopje zigeunerjazz.

In het eerste concert horen we de daxofoon. Ja, u leest het goed. Het is een uitvinding van de Duitser Hans Reichel, die hem hier samen met de Japanner Kazushiha Uchihashi bespeelt. Feitelijk is het een stuk hout in een bijzondere vorm waar je met een strijkstok overheen gaat. Terwijl de een de hele dax-index van piepende en knorrende geluiden tevoorschijn tovert, speelt de ander gitaar.

Des te groter is onze verbazing als we daarna weer onbekommerd mogen swingen. Daarvoor zorgen de Gipsy Boys. De naam zegt het eigenlijk al: vier mannen brengen klassieke jazz rond de gitaar in de traditie van Django Reinhardt.

Daarna is het weer aanpoten geblazen als luisteraar. Min Xiao Fen bespeelt de pipa, de Chinese luit die we allemaal zo goed kennen van traditionele muziek die vaak onder documentaires over het oude China zit. Min laat weinig over van dat waardige, apollinische imago. Ze gebruikt haar pipa alsof het een gitaar is, of een balalaika: we horen knipogen naar muziekstijlen over de hele wereld en maar heel af en toe uit Oost-Azië, en tussendoor plukt en rammelt ze wat af. Percussionist Tebe Lipere heeft grote moeite om haar bij te benen!

Uitvoerenden

Hans Reichel, Kazushiha Uchihashi (daxofoon, gitaar)

The Gipsy Boys: Kaatchie Rosenberg (gitaar), Falko Reinhardt (slaggitaar), Sani van Mulem (bas), Marcel Cuypers (klarinet)

Min Xiao Fen (pipa en zang), Tebe Lipere (percussie en stem)

Speellijst

Helaas zijn van deze concerten geen speellijsten beschikbaar.

Samenstelling: