Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

Uit 2008 laten we klassieke concerten horen. Echte.

U bent er misschien weleens op gewezen dat de term ‘klassiek’ eigenlijk fout gebruikt wordt. De echte klassieke muziek, dat is alleen Haydn, Mozart, Beethoven en hun tijdgenoten. Wat daarvoor en daarna komt, mag eigenlijk niet zo heten. Of misschien bent u zelf wel een beetje pedant op dat gebied.

Hoe het ook zij: in deze Concertzender Live hoort u klassieke muziek zoals de term oorspronkelijk bedoeld is. We horen Mozart en Beethoven, maar ook hun tijdgenoten. Sprankelende muziek, geschreven in een tijd dat componisten langzaam veranderden van vaklui in supersterren, de tijd waarin een nieuwe stijl in de steigers werd gezet, waarin elk jaar weer iets nieuws werd toegevoegd aan de prille traditie. De tijd waarin componisten kenners én liefhebbers wilden en konden behagen.

We horen bijvoorbeeld een kwintet voor piano en vier blazers van Mozart. Toen hij het stuk in 1784 schreef, was het het eerste in zijn soort. De componist was er zeer mee in zijn schik; hij vond het zelfs zijn beste werk ooit! Ook andere componisten bewonderden het werk. Een jonge Ludwig van Beethoven volgde Mozart na, en ook Ignaz Pleyel schreef een kwintet met diezelfde bezetting. Pleyel kennen we nu vooral nog van de pianofabriek en niet van zijn muziek, maar Mozart bewonderde deze leerling van Haydn ten zeerste.

Ook horen we muziek van Carl Philipp Emanuel Bach. Die kennen we natuurlijk: hij was de bekendste en meest begaafde zoon van Johann Sebastian Bach. Hij vond de Empfindsamkeit uit, de emotionele stijl waarmee hij zich onderscheidde van zijn tijdgenoten die vooral het oor wilden plezieren. Maar Johann Gottftied Müthel, kent u die ook? Een kennis tijdgenoot van Emanuel, de laatste leerling van diens vader, en net zo empfindsam. In dit concert leren we ook hem kennen.

Afspeellijst

1. Ignaz Pleyel – Pianokwintet in C
2. Wolfgang Amadeus Mozart – Pianokwintet in Es, KV 452
3. Ludwig van Beethoven – Pianokwintet in Es, Hess 19
4. Carl Philipp Emanuel Bach – Fluitsonate in G
5. Carl Philipp Emanuel Bach – Fantasie in A
6. Johann Gottfried Müthel – Fluitsonate in D
7. Ludwig van Beethoven – Cellosonate nr. 3 in A, opus 69

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan