De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

za 11 jun 2011 00:00 uur

Wereldmuziek door de nacht heen: Fairouz, de Diva van Libanon in volle glorie.

De legendarische Libanese zangeres Fairouz treedt op in het Holland Festival van 26 juni aanstaande. Deze nacht is een flashback naar de meer dan halve eeuw carrière van Fairouz. (geboren in 1935). Fairouz begon al met radio-opnamen in begin jaren 50 van de vorige eeuw.
Het eerste uur bladeren we door de laatste helft van haar carrière (vanaf begin jaren 80). De muziek is geschreven door haar zoon Ziad Rahbani en Philemone Wehbe. De rest van het programma is gewijd aan haar samenwerking met haar ex-man Assy en zijn broer Mansour Rahbany die beter bekend staan als de Rahbani Brothers.
Muziektheaterstukken:
Complete opnamen van hun ambitieuze muziektheaterstukken uit de toptijd van hun carrière komen aan bod. Deze opnamen zijn moeilijk te vinden in Nederland en geven een goed inzicht in dit belangrijke muzikale fenomeen tussen de jaren 60 en 70, dat tot vandaag wordt gekoesterd in het Arabisch sprekende deel van de wereld.
De muziek is vooral geschreven door de ex-man van Fairouz: Assy Rahbani (1923–1986) en de teksten door zijn broer Mansour (1925–2009). Elias Rahbani, een derde broer, Ziad Rahbani, de zoon van Fairouz en componist Philemon Wehbe, hebben ook bijgedragen aan een aantal stukken. De muziek bevat elementen van volksmuziek, westers klassiek, Arabisch klassiek, christelijke zang, verschillende volksdansen uit het midden–Oosten en de muziektradities van landen rondom de Middellandse Zee.
De teksten geven vaak een fantasiewereld weer van de Rahbanis, waarin het simpele leven en de typische karakters van de mooie dorpjes in de bergen van Libanon een grote rol spelen. De teksten leveren echter vaak ook (indirect) kritiek op sociale of politieke kwesties.
De stukken werden live uitgevoerd in het grote theater Piccadilly in Beirut, tijdens het ‘Baalbeck International Festival’ in Baalbak en in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Naast Fairouz stonden belangrijke Libanese artiesten als Nasri Shams-Eddine, Joseph Nassif, Elie Chouieri, Philemon Wehbe, Antoine Kerbadj, Joseph Sakr en Huda (de jongere zus van Fairouz) op het podium.
Haar man Assy leidde het orkest. De Rahbanis hebben tussen 1960 en 1976 ongeveer 17 muziektheaterstukken gemaakt met Fairouz in de hoofdrol. We laten drie van de meest succesvolle in zijn geheel horen en een selectie van muziek en liederen uit een vierde stuk.
Muziek geschreven door Ziad Rahbani:

  1. Aal Ayel. Van haar laatste album (eh fi amal, ja er is nog hoop). 2010.
    Fairouz productions.
  2. Sabah We Massa. (live beit eddine).
  3. Kifak inta. (kifak inta). 1994.
    Relax In – REL CD528)
  4. Oudak Rannan.(Maarefti feek). 1986.
    Relax In – RELCD 505)
  5. Habaitak tanseet ennaoum. (Wahdoun). 1979.
    Relax In – RELCD 586.
  6. Natarrouna keteer. (Loulou). 1974.
    Voix de l’orient – VDLCD 591/2
    Muziek geschreven door Philemone Wehbe:
  7. Men ezz ennoum. (Loulou). 1974.
    Voix de l’orient – VDLCD 591/2.
  8. Ya rayeh (Ya rayeh).
    Voix de l’orient – VDLCD 594.
  9. Ya dara douri feena. (Ya rayeh).
    Voix de l’orient  – VDLCD 594)
  10. Leyli. (Ya rayeh).
    Voix de l’orient – VDLCD 594)
  11. Ya Reyt (Minon). (1980 opname).
    Fairouz chante Philemone Wehbe. VDLCD 563
  12. Jayibli Salam. (1962 opname).
    Fairouz chante Philemone Wehbe. VDLCD 563

Muzikaal theaterstukken geschreven door de Rahbani brothers:
1. Ash-shakhs / The Person. Voix De l’orient – VDLCD 612/613
Een selectie van muziek en liederen van het theater stuk, uitgevoerd op Piccadilly Beirut en Damascus (1968):
2. Mais El-Rim
Voix de l’orient – VDLCD 604/605
Volledige opname van het theaterstuk uitgevoerd op Piccadilly Beirut / Damascus (1975).
Onderweg naar de bruiloft van haar neef in Kahloun heeft Zayoun (Fairouz) autopech vlakbij een dorpje dat Mais el-Rim heet. Daar raakt ze verwikkeld in de ruzie tussen de families van Na’man en Shahida die verliefd zijn op elkaar maar niet samen kunnen zijn vanwege de strijd tussen hun families.
3. Biyaa’ Al-Chawatem (Ringen te koop ). 4 VDLCD 584-585
Volledige opname van het theaterstuk, voor de eerste keer uitgevoerd op het Baalbeck festival Libanon (1964).
De burgemeester van een klein dorpje beweert dat hij vecht tegen een man die Rajeh heet om zijn kwaad buiten het dorp te houden. Zijn nicht Rima (Fairouz) weet echter dat het allemaal fictie is. Enkele misdadigers in het dorp maken misbruik van het verhaal en schrijven hun eigen wangedrag toe aan de fictionele Rajeh. Deze gebeurtenissen vallen samen met het jaarlijkse festival voor vrijgezellen die op zoek gaan naar een mogelijke huwelijkspartner. De komst van een ringenverkoper met de naam Rajeh, die verliefd wordt op Rima maakt de verwarring compleet. Dit toneelstuk werd later in 1964 verfilmd door de Egyptische regisseur Yousuf Chahine.
4. Natourit Elmafatieh (bewaarder van de sleutels) VDLCD 582-3
Volledige opname van het theaterstuk uitgevoerd op Baalbeck en Damascus (1972).
De mensen van het koninkrijk "Sira" zijn de hebzucht van hun koning zat als hij nieuwe belastingen afdwingt om de helft van alles van wat ze in hun eigendom hebben af te pakken. Ze besluiten om te vertrekken en het land achter te laten voor de koning onder het mom van ‘als hij alleen onze eigendommen wil, laat hem maar, alleen is hij onze koning niet meer’. Ze geven de sleutels van hun huizen in bewaring bij het arme meisje Zad El-Cheir (Fairouz). Zad El-Cheir wordt opeens de enige onderdaan en de koning leert een moeilijke les.
Meer muziek van Fairouz vindt u op volgende links:
Fairouz 2007 en Fairouz 2011

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan