De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 27 apr 2014 00:00 uur

De nacht van de accordeon. Met uitvoeringen van Russische, Argentijnse, Colombiaanse, Oekraïense, Haïtiaanse, Belgische en Amerikaanse accordeonisten.

Colombia:
‘La Vallenato’
Vallenato is een muziekgenre uit Colombia. Veel folkloristische en moderne ritmes, die de accordeon gebruikt, worden Vallenato genoemd. Volgens de traditie zijn er echter slechts 4 officiële basis-ritmes; de paseo, de merengue, de puya en de son. De Vallenato is de muziek van Colombia bij uitstek.
Cd: Columbie: Le Vallenato. Label: Ocora (1996), code: C 560093.Distributie: Harmonia Mundi (Fr.)

Chango Spasiuk.jpgArgentinië:
Chango Spasiuk.
De gepassioneerde accordeonist en componist Chango Spasiuk heeft de Chamame -een gemarginaliseerde plattelands dansmuziek uit het noordoosten van Argentinië- omgevormd tot een zeer uitgewerkte “artform”. Zijn rol kan worden vergeleken met die van zijn landgenoot Astor Piazzolla die jazz en klassieke elementen toevoegde aan de Tango.
Cd: ‘Tareffero de mis Pagos’ van Chango Spasiuk. Label: Piranha (2004), code: cd-pir1895.
Boozoo Chavis.jpgVerenigde Staten:
Boozoo Chavis.
Wilson "Boozoo" Chavis was een zeer invloedrijke zydeco muzikant, geboren in Lake Charles, Louisiana, in 1930. Erkend voor zijn ongeëvenaarde zang en accordeon spel, was Chavis ook een productief songwriter; veel van zijn nummers waren “standaard repertoire” voor zydeco muzikanten. Chavis triomfeerde met het album "the king of zydeco". Hij trad meestal op met originele composities, uitgevoerd samen met de band “The Magic Sounds”. Boozoo Chavis overleed op 5 mei 2001, in Austin, Texas.
Cd: ‘Who stole my money?’ van Boozoo Chavis. Label: Rounder Records (1999), code: CD 11661-2156-2.
Haiti-Ti-Coca.jpgHaïti:
Ti-Coca – Toto Bissainthe.
In Haïti, het meest "Afrikaanse" land in het Caribisch gebied, zijn de drums de basis van voodoo, terwijl de ritmes en liederen van de lokale troubadours het zwart erfgoed levend houden. TI-Coca en zijn muzikanten nemen ons mee naar de wortels van de Merengue. TI-Coca is een Caribische dandy met een stem die doet denken aan sommige van de grote Cubaanse stemmen uit het verleden. Vergezeld van accordeon, contrabas, banjo en drums, zingt hij met een band wiens ingetogen aanpak de traditionele muzikale vormen doet herleven. Met aan het einde drie opnamen van Toto Bissainthe (overleden in 1994), brengen zij een hulde aan deze ‘grande dame’ van Haïti.
Cd: Haiti: Ti-Coca, Toto Bissainthe. Label: WDR-World Network (1999), code: 32,373.
Allons danser.jpgVerenigde Staten:
Bois Sec Ardoin.
De zanger en accordeonist Alphonse Ardoin, bijgenaamd "Bois Sec" (droog hout), die op 90 jarige leftijd is overleden, behoorde tot de vooraanstaande familie van de Afro-Amerikaanse musici in het zuidwesten van Louisiana. Zijn neef “Amede Ardoin” was een van de eersten die de Louisiana Creoolse muziek, in 1929, op de plaat zette en een aantal van zijn afstammelingen (zonen en kleinzonen) zijn nu bekende vertolkers van de ‘zydeco’ stijl.
Cd: ‘Allons danser’ van Alphonse “Bois Sec” Ardoin. Label: Rounder Records (1998), code: CD6081.
Vladimir_Denissenkov.jpgRusland:
Vladimir Denissenkov.
Accordeonist Vladimir Denissenkov is een Oekraïner die al jaren in Italië woont. Afgestudeerd aan het Conservatorium van Moskou na jaren van intensieve activiteiten met lokale kunstenaars, bereikte hij Italië en werkt hij samen met vele Italiaanse artiesten. Met zijn virtuoze kwaliteiten als instrumentalist op een Russische accordeon (de bajan), laat Vladimir Denissenkov vernieuwende klanken horen.
Cd: Feeling & Passion van Vladimir Denissenkov. Label: Felmay (2014), code: fy8215.
Valses van Catherine Delasalle & Philippe Thuriot..jpgBelgië:
Catherine Delasalle
& Philippe Thuriot.
Samen met de snaren van het Piacevole strijkkwintet hebben zij de laatste jaren een stevige reputatie verworven als bruggenbouwer tussen genres. Via avontuurlijke uitstapjes, onder meer in het tango repertoire, de zigeuner wereld, de Jiddische erfenis en de jazz met Philippe Catherine, legt het duo systematisch verborgen verbanden bloot tussen de meest diverse tradities en demonstreert overtuigend dat goede muziek één is.
Cd: ‘Valses’ van Catherine Delasalle & Philippe Thuriot. Label: HA’records (2004), code: HA’07. Distributie: V2 Music Benelux.
Volodymyr Kurylenko.jpgOekranië:
Volodymyr Kurylenko.
De Oekraïnse Volodymyr Kurylenko speelt bayan, een chromatische, typisch Russische knop accordeon. De warme, melodieuze klank van dit instrument, maakt het zeer geschikt voor Slavische muziek. Volodymyr studeerde klassieke muziek, en speelt alles van Bach tot modern, jazzy of feestelijk. Uiteraard is veel van zijn muziek afkomstig uit de Sovjet Unie en Oekraïne, maar ook uit Frankrijk en Argentië.Cd: ‘Impromptu’ van Volodymyr Kurylenko. Label: Bayan (2005).
En niet te vergeten, de Fransman, Richard Galliano: www.youtube.com
richard_galliano.jpg