De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 21 sep 2014 00:00 uur

In deze nacht kunt u luisteren naar wereldmuziek uit Groot Brittannië.


Adrian Sherwood.
Hij maakte als tiener al kennis met de militante Jamaicaanse muziek van Prince Far I in de Londense achterbuurten. In 1980 richtte hij On-U Sound op, een platenlabel dat een brug sloeg tussen de punk- en popmuziek. Op ‘Becoming a cliché’ bewerkt hij de talloze samenwerkingen met artiesten en producers, maar laat hij vooral de veel jongere producer en technicus Jazzwad de aansluiting maken met hedendaagse dub en drum’n’bass.
Cd: Becoming a cliché van Adrian Sherwood. Label:  Real World/ Xango Music (2006), code: CRWLIM141.
Bellowhead-eponymous.jpgBellowhead.
Voor hun 10e verjaardag traden ze op in de Royal Albert Hall voor een zeer speciaal concert op Paaszondag. Sinds hun oprichting in 2004, heeft de zinderende 11-koppige band zich op de hedendaagse muziek scene geplaatst. De groep staat bekend niet alleen om hun muzikale bekwaamheid, maar ook hun spectaculaire, theatrale “live shows”. Zij hebben inmiddels vijf keer de “BBC Radio 2 Folk Awards” gewonnen.
Cd: Eponymous van Bellowhead. Label: Megafone Records-111 (2004).
duke-garwood-400x400.jpgDuke Garwood.
Is een singer/songwriter die een mix van allerlei blues stijlen speelt. De combinatie van Garwood’s mompelende zang en het geluid dat hij uit zijn gitaar krijgt – die varieert van een rollende, losse “finger-picking” en het sidderende gehuil van feedback – heeft een hypnotiserend effect.
Cd: Dreamboot Safari van Duke Garwood. Label:Fire Records (2011), code: FIRECD156.

DemonBrothers.jpgThe Demon Barbers.
Een Engelse folk band die voornamelijk gebruik maakt van traditioneel materiaal voor haar repertoire, terwijl traditionele folk-instrumenten gecombineerd worden met drums en elektrische basgitaar. De band is vooral bekend om zijn energieke live optredens, het winnen van de “Best Live Act” op de “BBC Radio 2 Folk Awards 2009” en een nominatie voor dezelfde prijs in 2011.
Cd:Waxed’ van The Demon Barbers. Label: DJC Records UK (2005), code: DJC026.
Lament.jpgLament.
Er is waarschijnlijk nog nooit een artikel geschreven over Lament waar het woord “latin” niet in voor kwam. Maar dit kwartet is meer dan alleen “latin”. Lament combineert veel verschillende muziekstijlen, waaronder Tango, Bossa Nova en de Rumba. Hun repertoire is grotendeels origineel, maar bevat ook een aantal traditionele “latin” nummers allemaal op maat gemaakt in een levendige en kleurrijke voorstelling.
Cd: It Ain’t Rio van Lament. Label: AKM Music (2007), code: AKLA002.

Keltik Elektrik.jpgKeltik Elektrik.
Muziek van de deze band is gemaakt voor een plaats in clubs en bars in een eenentwintigste eeuw setting, waarbij de traditionele Schotse elementen een moderne twist krijgen. Keltik Elektrik’s speelt het Keltische lied, begeleidt met traditionele instrumenten zoals doedelzak en violen, maar ook synthesizers en elektrische beats. Zij maken van een Schotse klassieker een “New Year’s Eve” song. Aanstekelijk en onbeschaamd oubollig.
Cd:Keltik Elektrik’. Label: Greentrax Recordings (2000), code: G2CD 7006.

Calan bling.jpgCalan.
Met 5 jonge muzikanten speelt zij een frisse versie van muziek uit Wales. Met hun eigentijdse en levendige benadering ademen ze nieuw leven in de oude tradities. Vier van de leden ontmoetten elkaar in Zweden in 2005 tijdens een festival. Ze komen allen uit verschillende delen van Wales.
Cd:Bling’ van Calan. Label: Sain Wales Records (2008), code: SCD 2577.

samantha-crain-kid-face.jpgSamantha Crain.
De 26-jarige Samantha Crain wordt vaak veel jonger ingeschat, vandaar de titel van haar eerste album. Maar er is geen twijfel over haar talent. Haar voorouders werden verdreven uit Mississippi tijdens “The Trail of Tears”.
Ze schrijft charmante melodieuze country-folk en presenteert het in een weelderige, donkere stem.
Cd: ‘Kid Face’ van Samantha Crain.
Label: Full Time Hobby/Ramses Records (2014).

Cintraband-Hobopop.jpgKirsty McGee.
Een Britse singer-songwriter en gitarist uit Manchester. Ze is bekend in de Britse “folk scene” alhoewel haar muziek refereert aan Blues, Jazz en Rockabilly genres, en wordt beïnvloed door de stijl van de Beatnik subcultuur. Haar teksten zijn meestal zeer persoonlijke en introspectieve. Zij speelt met een verscheidenheid aan onderwerpen, van politiek tot verhalen vertellen.
Cd: Contraband van Kirsty McGee. Label: Hobo Pop Collections (2012), code: HPCD007.