spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 23 nov 2014 00:00 uur
Componist: Baden Powell

In deze nacht kunt u luisteren naar muziek uit Zuid- en Oost Europa, Noord Afrika & Zuid Amerika…

Tummel.
Traditionele klezmer muziek gepresenteerd in een zeer on-traditionele, onderhoudende manier. Dit klezmer septet speelt een leuke mix van jazz, Midden-Oosterse invloeden en innovatieve gebruik van gitaar en bouzouki, waardoor sommige melodieën duidelijke Turkse invloeden hebben.
Cd: ‘Klezmerised – Oy’ van Tummel.
Label: Arc Music (2014), code: EUCD2519.

Startijenn.jpgStartijenn.

Is een band van Bretonse muziek uit Bretagne, Frankrijk. “Energetisch” (Startijenn in het Bretons) zijn ze en hun muziek is perfect om op te dansen. Vandaar ook dat zij veel optreden op “fest-noz”en.
Cd: ‘El-TaQa’ van Startijenn.
Label: Paker Productions (2013),
code : PROD0112.
XANGO distribution.

mundo.jpgTrinity
De vier mannen van Trinity gingen voor hun zesde plaat ‘Mundo’ terug naar de essentie van hun muzikale reis. ‘Mundo’ integreert op totaal vernieuwende wijze de muzikale invloeden van de band uit Zuid Amerika, Afrika, Europa en Azië tot een warm en zinderend “World Beat-geluid”. Vanuit Engelse en Spaanse songteksten maakt de band uitstapjes naar Swahili, Slavisch, Hindi en Frans. Authentieke “sounds” waarbij een gastrol van de Keniaanse zangeres Neema Ntalel ons automatisch beelden van Afrikaanse vlaktes biedt.
Cd: ‘Mundo’ van de Band Trinity. Label: Coast to Coast.nl (2014), code: 31514.
Baden Powell.jpgBaden Powell, Benjamin Legrand & Philippe Baden Powell.

Baden Powell begon in de jaren 40 gitaarlessen met Jayme Florence, een beroemde gitarist. Hij bleek een jonge virtuoos. Op zijn 15e speelde hij al als een professioneel, begeleide zangers en bands in diverse stijlen. Hij hield van Swing en Jazz, maar zijn belangrijkste invloeden waren stevig geworteld in de Braziliaanse gitaar. Hij bereikte eerst bekendheid in 1959 met Billy Blanco, een gevestigde singer-songwriter door teksten op Baden Powell composities te zetten was. Het resultaat was het zeer succesvolle "Samba Triste".
Cd: Samba in Préludio – Quand tu t’en vas’ van Baden Powell, Benjamin Legrand & Philippe Baden Powell. Label: Eléphant/Frémeaux (2002), code: EL2009.

Eric Vaarzon Morel.jpgEric Vaarzon Morel.

Het leven van de schilder Greco, die leefde in de multiculturele stad Toledo, is voor Eric Vaarzon Morel de inspiratiebron geweest om het initiatief te nemen tot de ontwikkeling en productie van dit muziektheaterstuk waarin westerse en wereldmuziekstijlen, geïmproviseerd en gecomponeerd, samen worden gebracht. De Joodse, Christelijke en Moorse muziekculturen kunnen in dit project hun natuurlijke plaats vinden.
Cd: El Greco de Toledo’ een Flamenco Opera van Eric Vaarzon Morel. Label: EVM (2012), code: CTC-2996030 (2cd’s).
Safar van Imed Alibi.jpgImed Alibi.
Is een Tunesische percussionist die vaak heeft gewerkt rockband. Op dit album komt hij met een epische mix waarin trommels worden gemengd met digitale beats, keyboards, viool, accordeon, qanun en fluit. Opvallend is ook de opzwepende zang van de Tunesische zangeres Emel Mathlouthi in de titel Maknassy.
Cd: Safar’ van Imed Alibi.
Label: IRL (2014), code: Wayward/Url079. XANGO distribution.
Calaita.jpgCalaita Flamenco Son.
Geworteld in authentieke Spaanse tradities, innovatieve flamenco Calaita Flamenco Son combineert gepassioneerde zang, ontzagwekkende gitaar virtuositeit, intense percussie en jazz-verbogen saxofoon.
Cd: Calaita Flamenco Son.
Label: Music & Words (2014), code: TUGCD1078.

Katia.jpgKatia Live at the Olympia.
Katia Guerreiro is opgegroeid op het eiland São Miguel, Azoren. Zij studeerde in Lissabon, op de medische universiteit. In 2000  werd ze arts, maar was toen ook al de zangeres van de rockband "Os Charruas". In 2013 kwam haar cd/dvd Katia-Live at the Olympia uit, die was opgenomen in januari 2012 in het legendarische Olympia in Parijs. Zij ontving hiervoor de Franse “Orde van Kunst en Letteren”.
Cd: Katia Live at the Olympia. Label: UAU (2013), code: 002 / XANGO Distribution.

Samenstelling: