De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 4 jan 2015 00:00 uur

In deze nacht kunt u luisteren naar Wereldmuziek uit West- en Noord Afrika, het Midden-Oosten en Europa.

Issa Sow & Goree.
Een groep uit Senegal, West-Afrika, die moderne muziekstromingen op een verrassende wijze combineert met traditionele ritmes. Onder de artistieke leiding van Issa Sow worden westerse muziekstromingen als Reggae, Funk en Hiphop op een treffende wijze gemixt met Afro-beat. Issa Sow wordt als leadzanger begeleid door muzikanten, die zowel traditionele als westerse instrumenten bespelen.
Cd:Sam Jaay’ van Issa Sow & Goree.
Label: Mermaid (2003). video  
2-CharivariTrio.jpgCharivari Trio.
Zij spelen Amerikaanse volksmuziek, maar ook dansmuziek uit de Balkan, zigeuner- en Klezmermuziek. De combinatie van een klassieke achtergrond met een passie voor volksmuziek geeft het trio haar karakteristieke geluid.
Cd:Romance de Barrio’ van het Charivari Trio. Label: Music & Words (1996), code: MWIC8000.
website
3-Bahia El Idrissi.jpgAli Bahia El Idrissi.
Een van de meest succesvolle ‘new age’ muzikanten uit Marokko. Hij is vooral bekend om de combinatie van traditionele zangstijl als ‘sufi’ zang met moderne instrumenten zoals ‘samplers’. Het resultaat is een mooie combinatie tussen hypnotische ‘Orient groove’ met moderne ‘ambient’ en ‘beats’. Michel Banabila is de co-schrijver en producer van dit album.
Cd: ‘Arhil’ van Bahia El Idrissi.
Label: Boutique Recordings (2000),code: bou-3. video
4-Salomon Klezmorim.jpgSalomon Klezmorim.
First Klez is een aangename mix van traditionele Europese stijl Klezmer met enkele mooie jazz invloeden. Op dit album staan ‘medleys’ van traditionele melodieën, afgewisseld met joodse verhalen en legenden.
Cd: ‘First Klez’ van Salomon Klezmorim
Label: Syncoop (1991), code: 5752 CD 136. audio/video


5-NewCoolColl.jpgNew Cool Collective.
Het vijfde album van het New Cool Collective is fris en spannend, met een mix van uiterst dansbare soul en jazz gekruid met latin smaken. Op kant 1 van deze dubbel-cd is de grote Afro-drummer Tony Allen de gastmuzikant. Het resultaat is jazz voorzien van een Caribisch sausje, met hier en daar een Afro beat.
Cd: ‘Trippin’’ van het New Cool Collective.
Label: Dox Records (2005), code: DOX016. website video
6-Magic-Fingers.jpgMagic Fingers.
Deze band is ontstaan tijdens een ‘Multy Jam’ in het Haagse Volksbuurtmuseum. Het zijn muzikanten uit Kameroen, Suriname, Marokko en Nederland die een eigen vorm van wereldmuziek of beter Afrikaanse muziek maken. Derk Groen zanger-gitarist, arrangeur en componist, is de grote man achter dit project. Op deze cd weet hij met grote souplesse ‘juju’ gitaar te spelen in de stijl van de Nigeriaanse singer-songwriter King Sunny Adé.
Cd:Two Worlds, One Beat’ van Magic Fingers.
Label: Stichting Hoela (2003), code: Hoela-1. website
7-Farida.jpgFarida.
In de klassieke traditie van Irak wordt de ‘maqam’ gezongen. Dit is een bepaalde zangstijl, dat een breed scala van emoties inhoudt. Farida Mohammad All vertolkt deze zangstijl op de cd ‘Departure’ (Iraqi songs of love and longing). Farida woont al lange tijd in Nederland waar zij een goede reputatie heeft opgebouwd. En ondanks de verzoeken om een nieuw repertoire, meer aangepast uit het Midden-Oosten, te vertolken, houdt zij de Irakese muzikale traditie in leven.
Cd: ‘Departure(Iraqi songs of love and longing) van Farida.
Label: Solyluna Records (2001), code: sol cd 9152. website
8-Paris.jpgParis.
Met moderne opnamen van het Franse klassieke ‘Chanson’. En met artiesten die het chanson vertolken met een eigentijdse uitstraling. De samba is meer prominent, met zangerige akoestische gitaren en met een hommage aan Astrud Gilberto (de Braziliaanse samba & bossa nova zangeres). Men hoort hartzeer, verlangen, en soms regelrechte waanzin die inherent is aan de teksten en de emotionele kwaliteiten van de zang.
Cd: Paris. Label: Putumaya (2006), code: PUT 249-2.  website  video
9-Jean Blanchard.jpgJean Blanchard.
Een re-editie van de cd ‘Accordéon Diatonique’ van Jean Blanchard uit 1977. De doedelzak traditie van Midden-Frankrijk is grondig onderzocht door Jean Blanchard. Naast het werken met verschillende bands heeft Blanchard met maar liefst 400 muzikanten tegelijk gespeeld. Ook vormde hij het ‘Kwintet van Doedelzakken’ en ‘de Grote Doedelzak band’, een orkest van vedels (voorloper van de viool) en Cornamuse.
Cd:Accordéon Diatonique’ van Jean Blanchard.
Label: Music & Words (2000), code : MWCD4029. video

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan