De Nacht: Wereldmuziek. | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereldmuziek.

zo 2 aug 2015 01:00 uur
Componisten: Seal | Stevie Wonder

In het genre “Romantisch Macho”, met een selectie van singer-songwriters uit Frankrijk | Groot Brittannië | Spanje | Italië & Verenigde staten van Amerika.

1. Frankrijk – Bernard Lavilliers
Hij is de globetrotter onder de Franse kunstenaars. Lavilliers is afkomstig uit Saint-Etienne maar heeft een zwak voor het zuidelijk halfrond: Latijns-Amerika, het Carisch gebied, Afrika, Sertao, Trenchtown, hitte en zweet. Bernard Lavilliers heeft de mode van de Wereldmuziek zeker niet afgewacht om zijn ‘rock’ hiermee te kleuren.
Cd. compilatie. Labels: Eddy Barclay Records/France > Universal Music Group.
John-Martyn2.jpg2. UK (Schotland) – John Martyn
Recent beschreven door Empire magazine als ‘beste Britse (folk)blues zanger ooit”, John Martyn was één van de laatste echte buitenbeentjes in het genre. Ondanks langdurige verslaving aan alcohol en drugs, die bijdroegen aan zijn dood in januari 2009, produceerde hij een reeks weergaloze albums. John Neil Munro heeft een boek over hem geschreven: ‘Some People Are Crazy: The John Martyn Story‘. Met bijdragen van Martyn zelf, zijn vrienden, twintig muzikanten die hem goed kenden, zijn opvoeding in Glasgow en de Schotse en Londense folk scene uit de jaren 60.
Cd. compilatie. Label: Island Records.
Diego-el-Cigala.jpg3. Spanje – Diego El Cigala
Latijns-Grammy-winnende Gypsy zanger uit Madrid is bekend als een pionier in het fuseren van flamenco met Latijns-Amerikaanse muziek vormen, zoals de bolero, Afro-Caribische jazz en tango. Zijn vermogen om verschillende vormen van hedendaagse muziek met traditionele flamenco te mixen, heeft hem grote populariteit en vele prijzen bezorgd. Hij is vooral bekend om zijn uitgave van: Bebo y Cigala: “Lágrimas Negras” – met de Cubaanse jazzpianist Bebo Valdés.
Cd. compilatie. Label: Cigala Music.
Eros Ramazzotti.jpg4. Italië – Eros Ramazzotti
De populariteit van Eros Ramazzotti heeft hem een van de meest bekende artiesten van Italië gemaakt. Zijn carrière duurt al meer dan 25 jaar met meer dan 50 miljoen verkochte albums. Eros Luciano Walter Ramazzotti werd geboren in 1963 in Cinecittà, een buitenwijk van Rome bekend om zijn beroemde filmstudio’s. Zijn ouders merkte dat hij talent voor muziek had en schreven hem voor toelating in aan het conservatorium van Rome. Helaas werd hij afgewezen. Na een korte zelfstudie op piano en gitaar, begon Eros met het componeren van zijn eigen liedjes. De eerste gelegenheid om op te treden deed zich voor op het Castrocaro Music Festival in 1981, waar hij zijn eerste composities presenteerde. Hij werd opgemerkt door Baron Lando Lanni, oprichter van het prille muzieklabel DDD (Drogueria di Drugolo), die hem onmiddellijk een platencontract liet tekenen.
Cd. compilatie. Labels: RCA, Ariola Records, Bertelsmann Music Group, Universal Music Group.
Tom Jones.jpg5. UK (Wales) – Tom Jones
In 1963 vormde Tom Jones de band Tommy Scott en de senatoren. De menigte hield van hen, maar de groei was beperkt vanwege de niet-stedelijke locatie (Zuid-Wales). Dit veranderde in 1964, toen hij werd ontdekt door Gordon Mills Jones, die hem meenam naar Londen en die nog steeds zijn manager is. Met  een nieuwe solocarrière, veranderde hij zijn naam in Tom Jones. ‘Decca Records’ contracteerde hem, maar zijn eerste single sloeg niet aan. Zijn tweede single, ‘It’s Not Unusual’, piekte naar nr. 1 in de Britse hitparade, in 1965.
Cd. compilatie. Labels: Decca, Columbia, Epic, Jive, Island, V2, S-Curve.
Otis-Redding.jpg6. USA – Otis Redding
Otis Redding is geboren en getogen in de Amerikaanse staat Georgia. Op zijn 15de verliet hij school om zijn familie te onderhouden en ging samen met Little Richard’s begeleidingsband, The Upsetters, deelnemen aan talentenjachten voor het prijzengeld. Hij was aanvankelijk vooral populair bij Afro-Amerikanen, maar later bereikte hij een breder publiek. Samen met zijn band, speelde hij voor het eerst in de bekende nachtclub van Los Angeles: Whisky a Go Go. Zijn wereldsucces kwam in 1967 op het Monterey Pop Festival, waar hij zijn nummer ‘The Dock of the Bay’ speelde. Enige tijd na zijn dood (op 26-jarige leeftijd) bij een vliegtuigongeluk in 1967, stond dat nummer bovenaan op bijna alle hitparades in de wereld.
Cd. compilatie. Labels: Stax records, Atlantic, Rhino Entertainment, Atco records, Warner music group, Sundazed music.
seal.jpg7. UK – Seal.
Seal werd geboren in Londen in 1963, zijn moeder kwam uit Nigeria en zijn vader uit Brazilië. Nadat Seal had geprobeerd een muzikale carrière op te bouwen in London, heeft hij zich aangesloten bij de funk-band “Push”, en vertrok op tournee naar Japan. Elke dag was een nieuwe ervaring. Na een uitstapje in Thailand met een bluesband, vertrok hij naar India en had daar, wat hij noemde, een paar spirituele ervaringen. Seal’s doorbraak kwam in 1990 met de titel “Killer”, die wekenlang nummer 1 stond in de Britse hitparade.
Cd. compilatie. Labels:  ZTT , Sire, Warner Bros,  Reprise.
Stevie_Wonder.jpg8- USA – Stevie Wonder.
Stevie Wonder is een Amerikaans zanger, componist en multi-instrumentalist. Op twaalfjarige leeftijd werd deze blinde rhythm-and-blues, soul, pop en funkartiest door Motown geïntroduceerd als de nieuwe Ray Charles. In de jaren 70 verwierf hij een platencontract inclusief ‘artistieke vrijheid’ en nam hij een aantal muziekalbums op die door zowel het publiek als recensenten gunstig werden ontvangen. Hij heeft meer dan honderd miljoen platen verkocht, won vijfentwintig Grammy Awards en werd in 1989 opgenomen in de Rock-and-Roll Hall of Fame.
Titel: As. Label: Tamia (Motown).