De tuin van Arve Henriksen | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De tuin van Arve Henriksen

zo 12 apr 2009 00:00 uur

De Noorse trompettist Arve Henriksen kreeg eind jaren tachtig een cassettebandje van zijn collega Niels Peter Molvaer. Een tape met Sakuhachi-muziek. Sindsdien ontwikkelde hij een geheel eigen stijl tussen minimal, ambient en avant-garde. Muziek als een Japanse tuin, waarin geluid in een oneindigheid van stilte valt. In deze nacht een overzicht van zijn vier solo-cd’s, waaronder het sublieme Cartography uit 2008 en delen uit When Loud Weather Buffeted Naoshima dat hij samen maakte met David Sylvian.

Vier albums waarop Arve Henriksen zich beweegt tussen stilte en de aanzet tot geluid. Een evocatie van ruimte en spaarzame klanken, met als basis de trompet en de adem.
Eeuwenoude muziek lijkt het, met vlagen electronica en improvisatie. Vier albums: Sakuteiki, Chiaroscuro, Strjon en Carthography.
Daarnaast hoor je in deze nacht Fantasias van de 16e-eeuwse componist en luitist Francesco da Milano, strenge constructieve muziek die zich ook beweegt in de stilte. De uitvoering is in handen van Hopkinson Smith.
De muziek die Henriksen maakte met David Sylvian, When Loud Weather Buffeted Naoshima, is alleen verkrijgbaar via internet bij Samadhisound. 
Voor de website van Henriksen: www.arvehenriksen.no

Samenstelling: