De Vorige eeuw | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Vorige eeuw

Perestrojka #3: Van de kaart deel 2. Werk dat tot stand kwam rond de verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa. Muziek van componisten uit landen die van de kaart van Europa verdwenen zijn, uitgevoerd in een stad die niet meer bestaat: registraties van het Derde Internationale Muziekfestival ‘voor humanisme, vrede en vriendschap tussen de volken’ van mei 1988 in Leningrad.

Ladislav Koebik werd in 1946 geboren in Praag, toen hoofdstad van Tsjechoslowakije. Zijn vioolconcert uit 1980 wordt uitgevoerd door het Litouws Filharmonisch onder leiding van Juozas Domarkas en violist Grigori Zjislin, die aan het Moskouse conservatorium afstudeerde bij Joeri Jankelévitsj. Zjislin is in Leningrad geboren en woont nog steeds in Petersburg. 
De joodse Volga-Duitser Alfred Schnittke (geboren in Engels in de Sovjet-Unie) componeerde zijn Prelude voor 2 violen, In Memoriam Dmitri Sjostakovitsj in diens sterfjaar 1975.
Franz Hummel werd op 2 januari 1939 geboren in Altmannstein in de Beierse Opper-Palts. Zijn muzikale talent werd al in zijn kinderjaren opgemerkt door belangrijke musici als componist Richard Strauss en dirigent Hans Knappertsbusch. Hummel studeerde compositie en piano aan de conservatoria van Salzburg en München en vestigde zijn naam als pianovirtuoos. Als West-Duitser componeerde hij in 1987 ‘Archaeopteryx’, zijn concert voor viool, jongenssopraan en orkest. In 1994 componeerde hij als Duitser op tekst van Thomas Körner de kameropera-farce ‘Gorbatsjov’.
1. Ladislav Koebik (Praag, Tsjechoslowakije, 1946).
Concert voor viool en orkest (1980).
G. Zjislin, viool. Litouws Filharmonisch Orkest olv. J. Domarkas.
Col Legno AU 31806-2 CD.
2. Alfred Garrijevitsj Schnittke (Engels, USSR, 1934 – Hamburg, Duitsland, 1998).
Prelude voor twee violen IM Dmitri Sjostakovitsj (1975).
Moskou Virtuosi olv. Vladimir Spivakov.
Col Legno AU 31806-3 CD.
3. Franz Hummel (Altmannstein, BRD, 1939).
Archaeopteryx, Concert voor viool, sopraan en orkest (1987).
Ulf Hoelscher, viool. Michail Nikanorov, jongenssopraan en het USSR Staatssymfonieorkest olv. Vladimir Verbitski.
Col Legno AU 31806-1 CD.

Samenstelling: