spinner

De Vorige Eeuw

ma 29 aug 2011 22:00 uur

Perestrojka #12: Land van weggeweest 7: Oekraïne 2. Onze serie gewijd aan muziek die tot stand kwam in tijden van verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (’destroyka’) van het communisme in Oost-Europa doet andermaal Oekraïne aan, in meer dan een opzicht bakermat van het Russische imperium.

Vitali Sétsjkin werd in 1927 geboren in Charkov, waar hij compositie en piano studeerde. Hij vervolgde zijn opleiding in Moskou bij Jakov Zak uit Odessa, die in 1937 de eerste prijs won op het Derde Chopinconcours in Warschau en later ook de leraar was van Joeri Jégorov. Pianiste Olga Astrachántsev uit het Oekraïense Soemy speelt de Méditation (Doemka), opus 3, van Setsjkin, van wie ze les kreeg op het Tsjajkovski-conservatorium in Kiev.
Met haar broer, violist Vladimir vervolgt zij met de Dans, allegretto voor viool en piano uit het Kinderalbum van Miroslav Skoryk uit 1966. Meer over Skoryk in de volgende Perestrojka.
In de vorige aflevering maakte u al kennis met Valeri Kikta uit Vladimirovka. De rest van deze uitzending is gewijd aan het markante Kikta-geluid. Zijn symfonisch gedicht ‘De Ontvoering van Europa’ uit 1990 is geïnspireerd op het afgebeelde schilderij van Valentin Serov uit 1910.
Kikta’s ‘De ontvoering van Europa’ ging in première op de Moskouse Herfst 1991. Een jaar eerder was de spectaculaire première van de symfonische kroniek ‘Vladimir de Doper’ in de Grote Zaal van het Moskous conservatorium. Hierin bezingt Kikta de liederlijkheden van de blinde Kievse grootvorst Vladimir die na bacchanalen, polygamie en moord en doodslag tot een beter inzicht komt en zich tot het Byzantijnse christendom bekeert. Het slotkoor kwam zingend vanuit de foyer de concertzaal binnenlopen.
 
1. Vitali Vasiljevitsj S̩tsjkin (Charkov 1927 РKisjinjov 1987).
Méditation (Doemka) opus 3 voor piano: agitato.
Olga Astrachantsev, piano.
Cavalli Records CCD 233.
2. Mirosláv Michájlovitsj Skóryk (Lviv, 13.7.1938).
Dans: allegretto voor viool en piano uit het Kinderalbum (1966).
Vladimir Astrachantsev, viool en Olga Astrachantsev, piano.
Cavalli Records CCD 233.
Valeri Grigorjevitsj Kikta (Vladimirovka, 22.10.1941).
3. De ontvoering van Europa (1990).
Nieuw Moskous Symfonieorkest olv. Konstantin Krimets.
Russian Disc RDCD 00802.
4. Vladimir de Doper, symfonische kroniek (1989-1990).
Groot Symfonieorkest Tsjajkovski Staatsacademie olv. Vladimir Fedoséjev.
Russian Disc RDCD 00802.
Met dank aan Valentin Zhuk.

Samenstelling: